Kaj se zgodi, če pozimi nehate telovaditi?

22. 11. 2023
Deli
Tudi pozimi bi morali vzdrževati svojo gibalno rutino. (foto: Profimedia)
Profimedia

Se sprašujete, ali se je vredno celo zimo truditi z vadbo? Poglejmo, kaj se zgodi, če vas premami "zimsko spanje". 

Pozimi zaradi vseh praznikov, slaščic in druženj težko držimo svojo rutino pri vadbi in prehrani. In ko popustimo enkrat, se zdi, da je tako ali tako vseeno in se ni potrebno več truditi. Pa bi bilo verjetno bolje, da bi jutri začeli znova in spet skušali doseči dnevne cilje. Kaj pa bi se zgodilo, če bi prenehali telovaditi za kakšna dva meseca? 

Čeprav se vsako leto trudimo z organizacijo in smo motivirani za vadbo tudi med prazniki, se je že zgodilo, da smo nanjo pozabili za kakšna dva meseca. In potem spet tista novoletna zaobljuba, nova izbrana vadba in grajenje kondicije od začetka ... 

A kaj bi se zares zgodilo, če bi čez zimo opustili vadbo? 

Pravzaprav odvisno od tega, za koliko časa bi prenehali telovaditi. Če bi pozimi ohranili svoje gibalne navade, bi jo vaša prebava odnesla precej bolje, verjetno bi se bolje odločali glede prehrane, ostali bi v svoji formi, skrbeli bi za sproščanje stresa ... No, če se vam je že kdaj zgodilo, da niste telovadili nekaj časa, boste morda prepoznali posledice. 

Teden ali dva brez vadbe

Recimo, da nehate telovaditi med božičnimi prazniki in se na vadbo ponovno spomnite čez dva tedna, obujete športne copate in se odpravite ven ali v fitnes. Je ves trud izgubljen? Nikakor. Nekaj tednov ne bo naredilo velike razlike v fizični pripravljenosti. Nekaj prostih dni vam bo celo koristilo, saj bo telo lahko počivalo, obnovilo energijo in mišice ter se pripravilo na nove podvige. 

Dva tedna počitka vam ne bo škodilo, bi se pa verjetno bolje počutili ob vseh prazničnih dobrotah, če bi malce potelovadili. 

Katerakoli vrsta aktivnosti šteje, le da je ne opustite!

Katerakoli vrsta aktivnosti šteje, le da je ne opustite!

Profimedia

En ali dva meseca brez vadbe

Če izgubite rdečo nit za vadbo nekje novembra in se ponovno začnete gibati v januarju, boste občutili razliko v pripravljenosti. Ne boste zmogli enakih rezultatov kot prej, vendar tudi ne boste vsega izgubili. V nekaj tednih boste obnovili vse, kar ste zmogli prej in nadaljevali tam, kjer ste ostali. 

Obstaja pa nevarnost, da bi v tem času popolnoma opustili svojo rutino in se težje vrnili k njej. Po dveh mesecih boste potrebovali kar nekaj motivacije za redno gibanje. Premislite, ali se lahko postavite nazaj na staro pot, če ne telovadite toliko časa. 

Več kot dva meseca brez vadbe

Po več kot dveh mesecih se ideja o redni vadbi ne bo več zdela tako mikavna. Zakaj bi se potili v fitnesu, če lahko namesto tega pogledate svojo nadaljevanko? Verjetno boste poleg te opustili še kakšno zdravo navado, lahko začnete opažati, da se po telesu nabirajo maščobni obročki. In ja, izgubili boste kar nekaj svoje prejšnje pripravljenosti - odvisno, koliko časa mine. Kasneje, kot se boste ponovno lotili športnih aktivnosti, večja verjetnost obstaja, da boste začeli čisto od začetka. 

Zelo verjetno se vam ne bo ljubilo vrniti v svojo vadbeno rutino in vedno težja bo misel na popoldanski tek, sprehod, kolesarjenje ... Ne svetujemo, da se vadbi odpoveste za več kot dva meseca. 

Bonus video:

Morda bi vas zanimala tudi brezplačna vadba joge. 👇

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ