6 joga vaj za maščobo na hrbtu in bokih (s pogledom na Blejsko jezero)

6 joga vaj za maščobo na hrbtu in bokih (s pogledom na Blejsko jezero) (foto: profimedia) profimedia
26. 5. 2021

Večina ljudi (posebno ženske) kar hitro pozabi, da ima mišice tudi na hrbtu in da jih je potrebno krepiti prav tako kot tiste na trebuhu. A ženskam se prav na hrbtu in ob straneh na bokih nalaga zelo veliko maščob, ki niso nič privlačne. Za vas smo izbrali 4 enostavnih vaj za krepitev.

Predklon
profimedia

Stojte pokonci, noge naj bodo v širini bokov, nato pa se počasi, vretence za vretencem, spustite v predklon. Najprej bodite zelo sproščeni, skrčite kolena in nanje naslonite trebuh, iztegnite hrbtenico, vrat pa naj bo njen podaljšek.

Nato počasi iztegnite še noge in roke ter tako vztrajajte nekaj sekund. Ponovno se počasi, vretence za vretencem, vrnite v stoječ položaj. Naredite 5 ponovitev.

Stranski odklon
profimedia

Stojte pokonci, noge naj bodo širše od bokov, roke dajte nad seboj in se nagnite vstran ter zadržite nekaj sekund. Pazite na glavo, naj bo le podaljšek hrbtenice. Vse gibe delajte počasi in nadzorovano. Naredite 5 odklonov v obe strani.

Stranski plank  
profimedia

Iz navadnega planka na dlaneh se počasi obrnite in desno roko dvignite v zrak, leva pa naj bo naravnost pod ramo. Boke dvignite v zrak in zadržite 20 do 30 sekund.

Superman
profimedia

Vajo začnite tako, da se uležete na trebuh in roke iztegnete pred telesom. Nato dvignite roke in noge 5 centimetrov od tal, popek povlecite proti hrbtenici, tako da ni v stiku s podlago. Glava naj bo v podaljšku hrbtenice, pogled usmerjen v tla, da se izognete poškodbam vratu.

Nato sočasno iztegnite roke in noge, če lahko pri tem naredite globok vzdih, zadržite položaj za 2 sekundi in se vrnite v izhodiščni položaj ter izdihnite. Optimalno je, da vajo ponovite desetkrat.

Most
profimedia

Za to vajo morate biti dobro ogreti in ne smete imeti težav s hrbtenico. Most je odlična vaja za hrbtne mišice in za splošno prožnost telesa. Dvignite se, kolikor lahko, če boste vajo redno delali, pa boste zelo kmalu naredili cel most.