Tega na videz preprostega položaja pri jogi verjetno ne zmorete (ni tako lahko, kot izgleda!)

Tega na videz preprostega položaja pri jogi verjetno ne zmorete (ni tako lahko, kot izgleda!) (foto: profimedia) profimedia
7. 3. 2023

Če ste kdaj obiskali uro joge, ste položaj zagotovo že izvajali. Kadar ga naredite pravilno, je precej težji, kot izgleda. 

Kdor se je kadarkoli potil med urami joge za začetnike in ugotavljal, da vse skupaj sploh ni tako preprosto kot izgleda na prvi pogled, je komaj čakal trenutek, ko bo zaslišal besedo: “Šavasana.Asana, ki se običajno uporablja kot končni položaj za sproščanje po uri vadbe od človeka zahteva “zgolj” ležanje na hrbtu z razprtimi dlanmi, zavestno pa je potrebno čim bolj sprostiti vsak delček telesa, od prstov na nogah do vsake najmanjše mišice obraza. 

V resnici pa tisti, ki tako imenovani položaj trupla res obvladajo, menijo, da gre za eno najtežjih asan, za katero je potrebno res veliko vaje, da jo izvedeš tako, kot je treba in kot telesu tudi najbolj koristi.

Čeprav nekaterim uspe med asano celo zadremati, to nikakor ni cilj. Dlje časa vzdrževati stanje zavestne sprostitve je sodobnemu človeku vse bolj nedosegljivo. Misli tavajo, prave koncentracije ni, marsikdo v tem položaju niti ne vidi nekega globljega smisla.

Vse to je cena, ki jo plačujemo za sodoben življenjski slog. V vrtincu nenehnega stresa in napetosti nam je popolna sprostitev postala nedosegljiva.

Kaj dosežemo s položajem trupla oz. šavasano?

Tisti, ki so se je priučili, pravijo, da:

  • znatno pripomore k boljšemu spancu,
  • sprošča mišice ter
  • celo izboljša način dihanja – še eno nezavedno funkcijo našega telesa torej, ki pa je, čeprav je življenjskega pomena, mnogi ne izvajajo oziroma uporabljajo optimalno. 

Pa ne samo to – v tej pozi naj bi v svoje telo tudi najbolj vtisnili pozitivne izkušnje vseh vaj, pri katerih ste se prej v resnici zadihali in spotili.

Sodobna psihologija poskuša podobno stanje v telesu doseči s t.i. avtogenim treningom, ki se upravičeno tudi imenuje trening. Če ničesar podobnega še niste izkusili ali preizkusili, je morda čas, da ležete na tla, zaprete oči ter razprite dlani. Ter bodite odkriti do sebe ob spoznanju, kako malo časa bo potrebnega, da vam bodo misli ušle drugam. 

profimedia

Preverite najnovejšo epizodo aktivni podkasta! 

Mag. inž. prehrane in ustanovitelj Zadnje diete Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: