Tudi najbolj gibčni potrebujejo ogrevanje: poglejte, kaj jogistka doseže z ogrevanjem in brez (foto)

Tudi najbolj gibčni potrebujejo ogrevanje: poglejte, kaj jogistka doseže z ogrevanjem in brez (foto) (foto: profimedia) profimedia
13. 10. 2020

Kar naprej poslušamo, kako je ogrevanje nujno, in da nanj ne smemo nikoli pozabiti, pa se vseeno odpravimo na tek kar tako, ali pričnemo z vajami za moč in kakšno drugo aktivnostjo ... Naj vas tokrat prepričajo zelo gibčni ljudje. 

Posvetiti nekaj časa ogrevanju (in na koncu ohlajanju) se vam morda ne zdi vredno, saj izgubite pomembne minute za trening, ali pa preprosto ne veste, kaj početi. Razjasnimo torej, zakaj naj bi se sploh ogrevali in kaj je cilj. 

Med ogrevanjem moramo "zagreti telo", torej pospešiti srčni utrip, dvigniti temperaturo in pospešiti krvni pretok. Zato običajno delamo hitre gibe, po katerih smo precej zadihani, npr. visoki skiping, jumping jack, počepe ... Namen je dvigniti temperaturo v mišicah, da bo telo kasneje lahko izvajalo večje napore in kompleksnejše gibe. Z ne ogretimi in manj raztegljivimi mišicami si lahko pridelate le veliko poškodb. 

To je teorija, v praksi pa vam pokažemo, da tudi zelo gibčni ljudje potrebujejo ogrevanje za izvajanje kompleksnejših gibov. 

Na prvi sliki jogistka prikazuje, kako lahko vajo "špaga" izvede brez in z ogrevanjem, če pogledate še druge slike, pa boste videli, koliko vaj potrebuje, da vajo lahko izvede do popolnosti. 

Poleg objave je zapisala: 

"To ni učna ura o tem, kako se naredi špaga v 10 minutah. Želim vam pokazati, da tudi bolj gibčna telesa potrebujejo ogrevanje. Ko zjutraj vstanem, se komaj lahko dotaknem prstov na nogah. Telo potrebuje gibanje in ogrevanje. VEDNO se ogrejte, preden preizkušate zapletene položaje. Zaporedje vaj in ogrevanje sta ključ do uspeha, kako izpiliti položaje. Verjamem v dinamično ogrevanje. Ne zadržujte položajev v upanju, da bo gravitacija naredila svoje. Vključite mišice."