Hormoni močno vplivajo na splošno počutje ženske

Zdravje žensk je tesno povezano s hormoni oziroma tem, v kakšnem ravnovesju so.

Hormoni močno vplivajo na splošno počutje ženske - Foto: Profimedia

Rast, razvoj, presnova, spolna dejavnost, razmnoževanje, razpoloženje ... na vse to vplivajo hormoni. Zato ni čudno, da hormonsko neravnovesje povzroča bolezni. Hormonom lahko pomagamo tako, da ustrezno skrbimo zase.

Hormoni igrajo ključno vlogo za naše splošno počutje in lahko vplivajo na neredne cikle, plodnost, delovanje nadledvične žleze, zmanjšanje proizvodnje hormona DHEA (spolni hormon) in testosterona (manjši libido), čustvovanje, razpoloženje.

Kdaj in zakaj se pojavi hormonsko neravnovesje

Hormonsko neravnovesje se pogosto kaže prav s spremembami razpoloženja, jezo, občutki frustracije in nenavadnimi čustvi oziroma kot predmenstrualna napetost ali PMS.

Hormonsko ravnovesje se pogosto poruši v puberteti, z jemanjem  kontracepcijskih tabletk, med nosečnostjo, v predmenopavzi in menopavzi, prav tako tudi z nezdravimi življenjskimi navadami, ki vključujejo
neuravnoteženo prehrano in stres. Stresno notranje življenje povzroča preobilico izločanja stresnih hormonov, ki preprečujejo normalno delovanje preostalih hormonov, med drugim spolnih, torej povzročajo neuravnovešen cikel, neplodnost ...

Jejte pravo hrano

Prehrana vpliva na količino estrogena v telesu in s tem na uravnovešenost naših hormonov. Za hormone je dobra tako imenovana paleolitska dieta oziroma tisto, kar so ljudje jedli v kameni dobi: zelenjava, olja, semena, oreščki, jajca, ptice, ribe.

Vse, kar vam izčrpava žleze, pa je povezano s sladkorjem, sladkor je eden od pogostih dejavnikov za neravnovesje ženskih hormonov, na možgane pa deluje kot droga.

Namesto sendviča torej pojejte veliko skledo sveže solate s koščkom sira, tofuja ali piščančjih prsi in jo začinite z nepredelanim in hladno stiskanim oljem. Rastlinska olja so polna omega maščobnih kislin in ustvarjajo občutek sitosti.

Če ne jeste zdravih maščob, pa lahko povzročite primanjkljaj hormonov, kar med drugim vodi v policistične jajčnike in neredne menstruacije, ogljikovi hidrati, ki jih namesto maščob za energijo vnesete v telo, pa se bodo pretvorili v maščobe. Hitro nam sicer dajo energijo, vendar jo tudi hitro vzamejo, in spet moramo jesti. Zato pozabite na vse belo, kot so riž, testenine, moka, sladkor. Zaradi sladkorja divjajo vsi hormoni, mi pa se redimo. Jesti pa morate tudi
beljakovine, naj bodo v obliki mesa, rib, sira, sojinih izdelkov, stročnic …

Uravnovesite hormon lakote in prebave

Hormon leptin je odgovoren za občutek lakote, njegova naloga pa je prenašanje sporočil o maščobnih rezervah in povečanju porabe energije. Njegovo  pomanjkanje povzročimo s prekomernim uživanjem sladkorja in predelane hrane in s premalo spanca. Posledično občutimo močnejšo lakoto, prebava pa se upočasni.

Če redno telovadite in zdravo jeste, a vseeno pridobivate odvečne kilograme, se morda spopadate s hormonskim neravnovesjem. Ko so hormoni uravnoteženi, presnova določa izgubo telesne teže, a ko pride do hormonskega neravnovesja, telo ne kuri pravilno kalorij in začne pridobivati telesno težo, maščoba pa se začne nabirati predvsem na področju trebuha.

Poskrbite za spanec

Nespečnost je pogost simptom hormonskega neravnovesja, še zlasti med menopavzo in po njej. Hormonsko neravnovesje lahko povzroči tudi nočno potenje, saj se poviša raven kortizola, znižani ravni estrogena in progesterona pa vplivata na kakovost spanca. Uravnovešeno spanje pa po drugi strani tudi pomaga uravnovesiti hormone. Če imate težave s hormoni, se tako priporoča daljši spanec, tudi 10 do 12 ur.

Ne zanemarite spolnega življenja

Hormonsko neravnovesje zmanjša spolno slo, saj so ključni hormoni, ki  spodbujajo libido, takrat neuravnovešeni. Gre za estrogen, progesteron in ščitnične hormone. Pojavi se lahko še suha nožnica, zaradi česar je spolni odnos lahko tudi neudoben in boleč.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza