Jesen je čudovit čas predvsem za rekreacijo na prostem

Čeprav se jeseni že počasi pripravljamo na mrzle zimske dni, pa toplo jesensko sonce še vedno poskrbi za prijetno gibanje v naravi.

Jesen je čudovit čas predvsem za rekreacijo na prostem - Foto: Profimedia

Medtem ko se poleti pogosto znajde izgovor, da je prevroče, pozimi da je premrzlo, pa je jesen s svojimi temperaturami idealna za številne športne aktivnosti. Tudi narava je v tem času odeta v posebne jesenske barve, ki so pravi balzam za naše oči.

In katere športne aktivnosti so trenutno najbolj priljubljene?

 • Pohodništvo
  Če je vremenska napoved stabilna, potem je jesenski čas idealno obdobje za obisk naših gora, saj so prijetne temperature ravno pravšnje za aktivnosti na prostem. Jesenski izlet v hribe je lahko prijetno doživetje ne samo za naše telo, ampak tudi za naše oči. Jesenski odtenki in prelep gorski svet sta prava paša za naše oči, svež gorski zrak pa ima še poseben vpliv na naše telo. Med hojo se boste dobro razgibali in poskrbeli za obilico svežega zraka. Vsekakor pa je potrebno biti pozoren na primerno obutev in dovolj topla oblačila, upoštevati pa je potrebno, da je dan v tem letnem času že nekoliko krajši, zato se je potrebno na izlet odpraviti dovolj zgodaj.

 • Tek
  Tudi če do prvih jesenskih dni zaradi visokih poletnih temperatur niste ravno veliko tekli, pa je jesen obdobje, ko je tekaška sezona na višku. Številni maratoni in polmaratoni so prava motivacija, da obujete tekaške copate in se odpravite na lahkoten tek v naravo. Prijetni in s soncem obsijani jesenski popoldnevi so kot načrtovani za prijetno tekanje v gozdu ali po okoliških travnikih. Tek pa je tako priljubljen tudi zato, ker je to ena od najcenejših športnih aktivnosti, saj ne potrebujete ničesar drugega kot le udobne športne copate in oblačila.

 • Kolesarjenje
  Ne previsoke jesenske temperature pa so idealne tudi za prijeten kolesarski izlet v naravo. Izberete lahko kolesarske poti v okolici, ali pa se odpravite na nekoliko daljši izlet. Nanj se je potrebno odpraviti dovolj zgodaj, da vas ne preseneti tema, prav tako pa je potrebno poskrbeti za dovolj topla oblačila, saj je ozračje lahko potem, ko sonce zaide, tudi nekoliko hladnejše.

 • Vodene vadbe in fitnes
  Jesen pa je tudi čas, ko mnogi že nestrpno čakajo vodene vadbe v različnih športnih centrih ali pa obisk najbližjega fitnesa. Tovrstne športne aktivnosti so primerne predvsem za hladnejše jesenske dni in za vse tiste, ki v kratkem dnevu ne najdejo dovolj časa za gibanje na prostem. Prednost tovrstnih vadb je v tem, da si jih lahko popolnoma prilagodimo in jih glede na našo zaposlenost obiščemo v dopoldanskih, popoldanskih ali večernih urah.

 • Dvoranski športi
  Ko se v jeseni odprejo vrata šolskih telovadnic, je to priložnost tudi za različne dvoranske športe. Po telovadnicah se srečujejo rekreativne skupine, ki skupaj igrajo odbojko, nogomet, košarko ali kakšno drugo športno aktivnost. Ponudbe na tem področju je vedno več, zato smo prepričani, da boste našli sebi najljubši dvoranski šport, ki ste si ga vedno želeli igrati.

 • Plavanje
  Kljub temu, da verjetno večina od nas najraje plava v morju, pa plavanje v jesenskem času vsekakor vpliva pozitivno na naše telo. Ponudba rekreativnega plavanja je danes zelo pestra, zato letni čas zagotovo ni ovira, da ne bi zadostili svojim potrebam po tej športni aktivnosti. Plavanje velja za eno od najbolj zdravih športnih aktivnosti, saj z njo poskrbimo za mišice celega telesa, zdravo hrbtenico, voda pa obenem tudi sprošča in pomirja.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza