Katera hrana povzroča težave na koži?

Na stanje vaše kože na obrazu vpliva tudi vaša prehrana. Velikokrat je večinoma prav ta tista, ki vpliva na pojav mozoljev in drugih neprijetnosti na koži, predvsem obrazu. Katera je ta hrana, si poglejte v nadaljevanju.

Katera hrana povzroča težave na koži? - Foto: Shutterstock.com

Površina kože je prekrita z majhnimi luknjicami, povezanimi z žlezami lojnicami, ki so pod kožo. Te luknjice se imenujejo pore. Žleze lojnice proizvajajo mastno tekočino, ki se imenuje sebum ali loj, in ga pošiljajo proti površini kože skozi ozke kanale, imenovane folikli ali mešički.

Maščoba se znebi odmrlih kožnih celic tako, da jih na površino kože odnese skozi mešičke. Tudi lasje in dlake rastejo skozi mešičke. Akne se pojavijo, ko odmrle kožne celice, odvečen sebum in včasih tudi bakterije zamašijo pore.

Kriv je inzulin

Nekatera živila povzročajo hitrejši dvig sladkorja v krvi kot druga. Ko se raven sladkorja v krvi poviša zelo hitro, telo sprosti hormon inzulin. Če imate v krvi veliko inzulina, vaše žleze lojnice proizvajajo več sebuma, kar povečuje tveganje za nastanek aken.

 • Izogibajte se enostavnim sladkorjem
  Živila, ki povzročijo sproščanje inzulina, so na primer testenine, beli riž, beli kruh in sladkor. Zaradi njihovega učinka na proizvodnjo inzulina jih poznamo kot visokoglikemične ogljikove hidrate. To pomeni, da so zgrajeni iz enostavnih sladkorjev.

 • Jejte živila z nizkim glikemičnih indeksom
  V nasprotju z njimi pa so živila z nizkim glikemičnim indeksom, kot so polnozrnata živila, stročnice, nepredelano sadje in zelenjava, sestavljena iz kompleksnih ogljikovih hidratov in lahko zmanjšajo nevarnost za razvoj aken.

 • Nenasičene maščobe in antioksidanti
  Nenasičene maščobe najdete v nekaterih rastlinskih in živalskih beljakovinskih virih, na primer v ribah in jajcih. Antioksidanti so hranila v naših živilih, ki nevtralizirajo škodljive snovi v telesu.

 • Vitamin A in E
  Da bi izboljšali resnost stanja aken, svetujejo, da v svojo prehrano vnesete vitamina A in E. A pozor! Prekomerno zaužitje vitamina A lahko povzroči poškodbo glavnih organov, zato se pred tem posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 • Živila s cinkom
  Raziskave kažejo, da je v boju proti aknam, mozoljem in ogrcem dobrodošla prehrana, bogata s cinkom. Bogat vir cinka so bučna semena, indijski oreščki, govedina, puran, kvinoja, leča in morska prehrana.

Blage, srednje in hude …

Poznamo več vrst aken: mladostniške, oljne, katranove, klorne akne, poklicne ... Pri prvi vrsti aken se pojavijo odprti in zaprti ogrci le po obrazu, pri srednje aknasti koži so lahko posamezni ali številni. Gre za razmnoževanje bakterij in tako lahko nastane tudi rdeča izboklinica. Pri hudem vnetju se akne lahko zagnojijo, vendar jih nikakor ne smemo stiskati, saj bi s tem stanje samo še poslabšali.

Poleg hrane tudi aktivnost in čiščenje kože

Poleg uravnotežene prehrane in aktivnega vsakdana na svežem zraku pa sta pomembni tudi redna nega in čistoča kože. Za to lahko uporabite domače preizkušeno sredstvo, v lekarni ali drogeriji poiščite izdelke, namenjene negi kože, če pa so akne prehude, obiščite dermatologa, saj je treba težka aknasta obolenja strokovno zdraviti.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza