Malo spanca ni recept za uspešnost

Le človeško telo, ki je čez noč dovolj dolgo počivalo, bo naslednji dan lahko optimalno produktivno.

Moja diagnoza, 25. 11. 2019
Malo spanca ni recept za uspešnost - Foto: profimedia

Veliko ljudi zanima način življenja uspešnih posameznikov. Si ti vzamejo dovolj spanca? Nekateri premalo.

Strokovnjaki odsvetujejo premalo spanja. Nacionalna fundacija za spanje, ki se v Združenih državah Amerike trudi ter promovira zdrav način življenja, poudarja, da sta dovoljšnja mera nočnega spanca in kakovosten počitek nujno potrebna. Le človeško telo, ki je čez noč dovolj dolgo počivalo, bo naslednji dan lahko optimalno produktivno. Vsem osebam med 25 in 65 letom starosti priporočajo vsaj 7 do 9 ur spanja na noč

Dober spanec ima namreč izredno pomemben učinek. Študije so pokazale, da ima dober počitek pozitivne posledice na zmožnost učenja ter na spomin. Poleg tega pa tudi na presnovo, telesno težo in če upoštevamo opravljen študije tudi na tveganje za srčno-žilne bolezni.

Vsekakor pa zgodbe o uspešnih poslovnežih in znanstvenikih govorijo drugače, saj slednji spijo zelo malo. Potrditev tega dejstva lahko najdemo tudi na spletni strani Madetomeasureblinds.com, ki nam predstavlja, kako malo spijo pomembne osebnosti ter nam prikažejo tudi povezavo med urami spanca in delovno aktivnostjo. Na primer, glede na spletno stran, potrebujejo tisti, ki so zaposleni v marketingu ali v odnosih z javnostjo, več spanca kot tisti, ki se posvečajo politiki.

Analize, ki so jih izvedli na Madetomeasureblinds, izhajajo iz raziskave,  ki je potekala na 1400 odraslih v Združenem kraljestvu ter vključujejo tudi skupino znanih in uspešnih oseb, ki delajo ali pa so delali na različnih področjih. Rezultati raziskav jasno pravijo, da vse izjemno uspešne osebe spijo veliko manj kot ostali smrtniki.

Poglejmo si, koliko časa spijo nekateri od svetovno uspešnih posameznikov.

 • DONALD TRUMP, trenutni predsednik Združenih držav Amerike, se je sicer odpovedal jutranji telovadbi, ki je bila zelo priljubljena pri vseh njegovih predhodnikih; ponoči spi le 3-4 ure.
 • Tudi MARGARET THACHER, železna lady, je v povprečju spala samo 4 ure na noč; večkrat je imela sestanke, ki so trajali pozno v noč, tudi do 2. ali 3. ure zjutraj. Ta genetska prednost tistih, ki lahko spijo le 5 ali manj ur na noč, je poimenovana ravno po njej in ji pravijo kar »gen Thacher«.
 • MARISSA MAYER, vodja Yahooja, je znana po svoji 130-urni tedenski delovni rutini; to je trikrat toliko, kot dela polno zaposlena oseba. Da pridobi dodaten čas v enemu tednu, spi le 4 ure na noč. Vendar se ji je že zgodilo, da je po 20 urah neprestanega dela zaspala in prespala pomemben sestanek.
 • SERGIO MARCHIONNE,  nekdanji vodja Fiat Chrysler, se je vsako jutro zbudil ob 3.30 in preveril stanje na evropski borzi. Njegovi sodelavci pravijo, da je z urami, ki jih je »odvzel« nočnemu spanju, izumil 8 dnevni delovni teden.
 • MICHELE OBAMA, bivša prva dama je večkrat povedala, da si je morala izboriti čas za športno aktivnost, saj se je brez dnevne telovadbe počutila depresivno, zato se je  vsak dan zbujala že ob 4.30
 • Tudi ARIANA HUFFINGTON, ustanoviteljica Huffington Post-a in avtorica mnogih knjig, je zanemarjala spanec, dokler po 18-urnem delavniku ni doživela popolnega kolapsa. Danes pa pravi, da je recept za uspeh dovolj nočnega spanca. Poudarja, da kdor želi bolj produktivno, navdihnjeno in srečno življenje, potrebuje dovolj nočnega počitke. Kar je dobro za naše zdravje in počutje na naši osebni ravni ter bo prineslo več sreče, hvaležnosti in pozitivnega  vpliva na naše življenje, to bo odlično vplivalo tudi na našo kariero in bo zagotovo najbolje vplivalo tudi na svet.

Vendar pa moramo povedati, da nekateri uspešni poslovneži spijo tudi dlje časa.

 • MARK ZUCCHERBERG se navadno zbudi šele ob 8.00 oziroma še pozneje, če je prejšnji dal pozno delal.
 • BILL GATES sicer pravi, da zavida vsem, ki potrebujejo malo spanca, vendar sam potrebuje vsaj 7 ur spanca na noč, da je lahko kreativen.
 • ELON MUSK, direktor podjetja Tesla in SpaceX, je priznal, da po določeni uri ne more več trezno razmišljati in se zato trudi, da spi vsaj 6-6,5 ur na noč.
 • JEFF BEZOS, podjetnik, ki je ustvaril Amazon in Blue Origin, je velik zagovornik 8-urnega nočnega spanca. Da ne poruši naravnega ritma telesa in da ne spusti zajtrka s svojo družino, si sestavkov nikoli ne naroči v zgodnih jutranjih urah.
 • JACK DORSEY, ustanovitelj Twiterja in Squarea, spi od 23 do 5.00, ko se zbudi za jutranji trening.

Torej malo spanca le ni ključen recept za uspeh!

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza