Pljučnica ni nedolžna bolezen, saj lahko privede celo do odpovedi dihal

Je že res, da vsako povišanje temperature, težko dihanje in kašelj še ne pomenita, da gre za vnetje dihal, vsekakor pa je potrebno te znake jemati skrajno resno še posebej, če trajajo dalj časa.

Pljučnica ni nedolžna bolezen, saj lahko privede celo do odpovedi dihal - Foto: Shutterstock.com

Takrat je nujno, da obiščemo našega zdravnika, saj bo z ustrezno diagnostiko izključil ali potrdil morebitni pojav pljučnice.

In zakaj je potrebno biti pozoren na pojav pljučnice? Pljučnica velja za zelo nevarno bolezen, saj je trenutno še vedno šesti najpogostejši vzrok smrti. Še posebej je nevarna za kronične bolnike, starostnike in dojenčke, kar pa ne pomeni, da je tudi vsi drugi ne jemljemo dovolj resno. Gre za zelo zahrbtno bolezen, ki ima lahko na koncu nepopravljive posledice.

Kaj se pri pljučnici dogaja z našimi dihali?

Da bomo dobro razumeli, kaj se z našimi dihali dogaja v času pljučnice, je potrebno poznati tudi delovanje pljuč in predvsem pljučnih mešičkov. Le ti predstavljajo osnovne gradbene enote pljuč, okoli katerih je spleteno omrežje drobnih in majhnih kapilar. Kapilare so pomembne zato, ker se preko njih naše telo oskrbujejo z nujno potrebnim kisikom, izloča pa se ogljikov dioksid.

Kadar govorimo o pljučnici, potem govorimo o vnetju pljučnih mešičkov, zato je logično sklepati, da pljučnica pomeni težave pri procesu dihanja kot tudi pri distribuciji kisika v naše telo. Najpogostejše posledice se kažejo v pojavu utrujenosti, težavah pri dihanju in izkašljevanju.

Virusna in bakterijska pljučnica sta dve različni obliki pljučnice

Mnogi ljudje ne vedo, da ne obstaja zgolj ena oblika pljučnice. Vnetje pljučnih mešičkov je posledica različnih vzrokov, v grobem pa jih delimo v dve skupini. Pljučnica se tako lahko razvije zaradi bakterije ali virusa, zato govorimo tudi o dveh oblikah pljučnice, virusni in bakterijski.

 • Virusna pljučnica

  Če imate virusno pljučnico, potem je to za vas vsekakor dobra novica, saj je to obliko pljučnice veliko lažje preboleti kot pa bakterijsko. Težava pa je v tem, da jo na prvi pogled zelo težko prepoznate, zato je toliko bolj zahrbtna.
  Kot že ime pove je virusna pljučnica posledica virusa, zato bodo znaki veliko manj očitni. Morda se boste počutili utrujene in oslabele, vendar ne boste kašljali izcedka, prav tako pa se zelo redko pojavijo tudi spremembe v telesni temperaturi. Morebitne težave z dihanjem so tako eden od znakov na katere je potrebno biti pozoren.
  Če bo zdravnik ugotovil, da gre za virusno pljučnico, potem za to ne boste dobili nobenega antibiotika. V tem primeru je pomembno, da počivate in pijete dovolj tekočine.

 • Bakterijska pljučnica

  Bakterijsko pljučnico boste hitro prepoznali, kar pa ne pomeni, da je njeno zdravljenje kaj lažje. Ravno nasprotno. Pri bakterijskih pljučnicah so pogosto možni zapleti, še posebej pri ogroženih skupinah kroničnih bolnikov, starostnikih in dojenčkih, zato jo je potrebno jemati skrajno resno.
  Pri bakterijski pljučnici boste imeli verjetno povišano telesno temperaturo, ob tem pa boste izkašljevali moker izcedek. Dihanje je oteženo, pri čemer so pogoste tudi bolečine v prsnem košu, prav tako pa se boste hitro počutili zadihane tudi, če ne boste opravljali nobene fizične aktivnosti. Utrujenost, glavobol in bolečine v mišicah in sklepih so prav tako znaki na katere je potrebno biti pozoren.
  Kadar gre za bakterijsko pljučnico, je potrebno narediti analizo izcedka, da lahko zdravnik sploh ugotovi, za kateri vrsto bakterije gre. V tem primeru boste dobili ustrezen antibiotik, ki ga boste morali jemati toliko časa, kolikor vama ga predpiše vaš zdravnik.

Na znake pljučnice morate biti še posebej pozorni

Za pljučnico običajno zbolimo v zimskem obdobju. Začetne simptome lahko kaj hitro zamenjamo s prehladom, zato je pomembno, da jih dobro poznamo in smo pozorni tudi na njihovo trajanje. Če neprijeten kašelj, utrujenost ali povišana temperatura ne izzvenijo po nekaj dneh, potem je dobra ideja, da takoj obiščem zdravnika, ki bo natančno preveril naše stanje.

Zdravnik bo najprej poslušal vaša pljuča s slušalkami, vendar ni nujno, da bo odkril kaj nenavadnega. V nekaterih primerih vas bo napotil na rentgen pljuč, da bo preveril kako široko sega okužba, vendar je potrebno biti pozoren na to, da se tudi na rentgenski sliki spremembe ne pokažejo vedno. Za uvedbo morebitnih zdravil, so tako potrebne tudi laboratorijske preiskave, na podlagi katerih se ugotavlja vnetni protein CRP.

Kakšni so možni zapleti pljučnice?

Ker so splošni simptomi pljučnice relativno nedolžni, jim običajno ne posvečamo dovolj pozornosti in se lahko bolezen razvije do te faze, ko že resno ogroža naše telo. Zato vam svetujemo, da ob kakršnem koli sumu na pljučnico le obiščete vašega zdravnika in se dosledno držite njegovih navodil, saj so v nasprotnem primeru možni številni zapleti:

 • v primeru, da se bakterija ali virus razširita v krvni obtok, lahko nastopi sepsa;
 • če se vnetje razširi v poprsnico (opna, ki ločuje pljučno tkivo od stene prsne votline), se lahko med obema plastema poprsnice začne nabirati gnoj, kar povzroča dodatne težave z dihanjem;
 • pri majhnih otrocih in kroničnih bolnikih lahko napredovanje pljučnice povzroči odpoved dihal.

Potrebno se je zavedati, da nas lahko pljučnica kar za nekaj časa položi v posteljo, v nekaterih težjih primerih pa je potrebno tudi bolnišnično zdravljenje.

Nikakor ne sledite nekaterim laičnim navodilom, da lahko pljučnico »predihate« s hojo v hribe ali kako drugače, saj pljučnica vedno pomeni tudi obremenitev vseh organov. Vsaka pljučnica, ne glede na to ali je bakterijska ali virusna, torej zahteva počitek in dovolj tekočine.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza