Počasno presnovo oz. metabolizem lahko tudi sami vzpodbudimo

Presnova ne vpliva samo na našo telesno težo, temveč zagotavlja telesu vse pomembne snovi, ki jih potrebuje.

Počasno presnovo oz. metabolizem lahko tudi sami vzpodbudimo - Foto: Shutterstock.com

Kaj je presnova?

Beseda metabolizem je znana vsem ženskam, ki so se kdaj ukvarjale s hujšanjem in različnimi dietami. Presnova ne zagotavlja le zgorevanja maščobnih celic v telesu, temveč tudi oskrbi vse
telesne celice z vitalnimi snovmi in iz telesa odplakne toksine. Kot pove že ime, se pri presnovi snovi, ki jih zaužijemo s hrano, razdelijo v vse celice v telesu, izločijo pa se odpadne snovi.

Kako deluje presnova?

Znano je, da obstaja hiter in počasen metabolizem. Ljudje s hitrim in zato zelo učinkovitim metabolizmom imajo običajno malo težav s svojo težo, ker njihovo telo hitro pokuri maščobe in so zato zelo vitki.

Po drugi strani imajo ljudje z zelo počasnim metabolizmom pogosto težave s telesno težo. Njim je običajno tudi zelo težko dolgoročno zmanjšati težo.

Da bi vaš metabolizem lahko delal s polno hitrostjo, ga morate nekoliko pospešiti. To lahko storite še z rahlo spremenjenim načinom življenja.

Koraki za pospešitev presnove:

 1. Pijte
  Vaš metabolizem deluje še posebej dobro, če ima dovolj vode za filtriranje snovi v telesu. Prek tekočine lahko vaš metabolizem iz telesa izloči okoljske in presnovne toksine in tako podpira vaše zdravje. S seboj imejte vedno steklenico vode in po možnosti spijte 2 do 3 litre tekočine na dan.
  Nasvet: zjutraj si pripravite štiri do šest steklenic, da boste imeli pregled nad količino vode, ki jo morate popiti do večera. Toda, pozor! Izogibajte se sladkim pijačam. Te v vaše telo prinašajo le nepotrebne preproste sladkorje.

 2. Jejte manj kalorično hrano
  Za pravilno ogrevanje metabolizma jejte manjše količine hrane in večkrat na dan. Če v majhnih obrokih zaužijete preveč kalorij, vaše telo preklopi v nekakšen 'energetsko varčen' način in začne shranjevati ogljikove hidrate in maščobe.

  Vaši obroki morajo biti redni, zdravi in uravnoteženi. Najbolje je jesti živila, bogata z vitalnimi snovmi, kot so solata, sadje ali oreški. Sijajna živila za vaš metabolizem so osnovna živila, kot so sadje, ribe, meso in zelenjava.

 3. Jejte pravo hrano
  Izbira prave hrane bo izjemno vplivala na vaš metabolizem. Poleg količine in pogostosti obrokov poskrbite, da imate dostop do živil z visoko vsebnostjo vlaknin. Vaše telo bo zaradi večje gostote hranil porabilo več časa za recikliranje. Telo tako dobi več hranilnih snovi z manj kalorij kot pri sladkih živilih. Topna vlakna pridejo v želodec in tako podpirajo prebavo in očistijo črevo. Topna vlakna so npr. lanena semena.
  Nasvet: zjutraj zaužijte dve žlički mletih lanenih semen z dvema kozarcema vode.

 4. Ukvarjajte se s telesno vadbo
  V zvezi s tem je treba povedati tudi: šport ni vedno hud napor, temveč predvsem spodbuja metabolizem. Vadba, ki pomaga pri izgorevanju maščob, ni neki novi izum, vendar se zavedajte, da tudi vsakodnevna vadba pospešuje vaš metabolizem. Samo izstopite z avtobusa eno postajo prej ali pa veliko hodite ali kolesarite na delo.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri