Praznično obložena miza naj bo polna raznolike in zdrave hrane

Kljub temu da so praznično obložene mize izjemno mamljive in bi najraje pojedli vse, kar nam je na dosegu rok, pa je potrebno imeti pri tem mejo.

Moja diagnoza, 21. 12. 2019
Praznično obložena miza naj bo polna raznolike in zdrave hrane - Foto: Profimedia

Božič in novo leto sta praznika, ki ju ljudje izkoristimo za druženje z družino ali svojimi najbližjimi. Ob tem je seveda pomembna tudi hrana, ki pa se je s časom bistveno spremenila. Nekateri ostajajo še vedno zvesti tradiciji, medtem ko je za druge to priložnost, da pripravijo jedi, ki jih sicer ne, in odstopajo od vsakdana.

Zmernost je prvo pravilo pri pripravi hrane v prazničnih dneh

Občutek, ko se preveč najemo, je zelo neprijeten, zato raje dobro premislimo, predno se bomo preveč najedli. V kolikor ne boste jedli več kot sicer, si boste lahko brez slabe vesti privoščili tudi kaj sladkega.

Bodite pozorni pri pripravi jedilnika

Ko se odločate, kaj boste pripravili za božično in novoletno kosilo in večerjo, je potrebno tudi nekaj načrtovanja. Če niste vešči kuhanja, potem raje pripravite že preizkušene jedi, saj vam bo priprava sicer vzela preveč časa.

Pri sestavi jedilnika bodite raznovrstni, zato naj se določeno živilo ne ponavlja na primer v predjedi in sladici. Namesto tega za predjed raje pripravite na primer nekaj ribjega ali zelenjavnega, nadaljujete lahko z juho z različnimi zakuhami, za glavno jed pa seveda ne sme manjkati tudi meso. Ne pozabite poskrbeti tudi za primerno in raznovrstno prilogo ter sezonsko solato.

Termična obdelava hrane je zelo pomembna

Če želite pripraviti zdravo pojedino, je zelo pomembno za kakšno termično obdelavo hrane se boste odločili. V tem primeru odmislite kakršno koli cvrtje in pečenje v prevelikih količinah olja.

Meso, ribe, zelenjavo, riž ali krompir raje kuhajte ali dušite v lastnem soku, če pa se pečenju ne morete izogniti, potem hrano pecite z minimalnimi količinami maščobe ali olja. Za to lahko uporabite posebne posode iz legiranega jekla, teflonske ponve, ponve za žar, aluminijasto folijo ali pa posebne vrečke za peko.

Izbirajte belo meso in ribe

Po tradiciji velja, da je ob novem letu primerno jesti svinjino. Pregovor pravi, da »prašič z rilcem rije naprej, kura pa praska s kremplji nazaj«. Gre za prispodobo napredka in razvoja v prihajajočem letu. Vendar pa tradicija je eno, realnost pa drugo.

Mnogi zato raje posegajo po svetlem mesu in po ribah, ki vsebuje veliko beljakovin in malo maščob, ter se lažje prebavljajo. S puranjo pečenko ali pa dušeno ribo zagotovo v tem primeru ne boste zgrešili, v kolikor pa obožujete rdeče meso izberite pusti svinjski, goveji ali telečji file.

Omake so lahko slastne tudi brez smetane

Če boste delali raznovrstne omake, potem naj ne bodo iz smetane ali sira, temveč raje za to uporabite pretlačeno zelenjavo, s katero zgostite dušene osnove. Če pa boste meso dušili ali pekli v lastnem soku, potem bo že dovolj sočno, in dodatne omake sploh ne boste potrebovali.

Pri praznično obloženi mizi brez priloge ne gre

Ker gre za praznično pogostitev, tudi brez priloge enostavno ne gre. Glede na to, da bo miza že tako bogato obložena, raje izbirajte za prilogo zelenjavo, ki jo enostavno samo skuhate. Poleg mesa tako lahko postrežete kuhan brokoli, cvetačo, špinačo, korenje, repo, kolerabo in še marsikaj drugega. Zelo okusna in zdrava priloga je tudi krompir v oblicah ali pa pečen v foliji, ne pozabite pa tudi na riž, ajdo, štruklje in še kaj drugega.

Ne pozabite tudi na pijačo

Med pogovorom in druženjem seveda ne sme manjkati tudi pijača. Običajno se ob prihodi gostov postreže kakšen aperitiv, kot je šampanjec, zeliščni liker ali koktajl, pri izbiri vina pa se ravnajte po svojem okusu ali pa upoštevajte okus povabljenih gostov.

Ko boste postregli vino, bodite pozorni na to, da morata biti belo vino in šampanjec dobro ohlajena, zato ju že dan pred pogostitvijo postavite v hladilnik ali hladno klet. Najbolj primerna temperatura za belo vino je med 8 in 12 stopinjami, medtem ko je za šampanjec le ta še nekoliko nižja, in sicer med 3 in 6 stopinjami. Če se boste odločili za rdeča vina, potem so le ta lahko tudi sobne temperature, med 14 in 18 stopinjami.

Prav gotov se prileže, da ob prazničnem kosilu ali večerji spijemo tudi kozarec kuhanega vina, ne pozabite pa tudi na vodo in nesladkane sokove.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza