S hrano proti glavobolu

V glavi nam razbija, za očmi tišči in po celotnem telesu nam gomazi – glavobol je resnično zoprna nadloga. Običajno ga ne jemljemo kot bolezen, temveč kot dnevno nadlogo. In hitro pogoltnemo tableto, da bo kmalu bolje.

S hrano proti glavobolu - Foto: Profimedia

Vendar pa je treba vzrokom bolečin v predelu glave priti do dna. Bolečine pogosto povzročata tudi napačna telesna drža in napetosti v tilniku. Pa tudi pomanjkanje mineralov in vitaminov. Ob naslednjem glavobolu zato raje pokukajte v shrambo.

 • Krompir

  Telesu priskrbi vitamine A, C ter B6. Poleg tega je v njem veliko kalija. Ta mineral naše telo potrebuje za ustrezno razmerje kalija in natrija. Previsoka raven natrija v telesu ne povzroča le glavobolov, temveč tudi visok krvni tlak in srčna obolenja. Kalij v krompirju poleg tega uravnava raven tekočin v telesu in preprečuje zastajanje vode.
 • Češnje

  To sadje vsebuje spojine, ki se spremenijo v dušikov monoksid. Ta sprosti mišičevje krvnega ožilja. Barvila v tem sadju, antociani, poleg tega blažijo bolečine. Temnejše in bolj kisle so češnje, toliko večji je njihov učinek.
 • Ingver

  Krepi obrambne mehanizme telesa in blaži glavobole. Preprečuje, da bi se razširile žilice v možganih – kar se pogosto zgodi, ko nam začne razbijati v glavi. Poleg tega zavira izločanje prostaglandinov. Te maščobne kisline namreč pospešujejo bolečine. Za ustavitev migrene nastrgajte 1 cm ingverjeve korenine in jo vmešajte v 200 ml sadnega soka.
 • Česen

  Znižuje vrednosti holesterola, izboljša prekrvavitev, podpira prebavo in prežene utrujenost. Ker redči kri, ima tudi protibolečinski učinek. Če vas ne moti zadah po česnu, vsak dan pojejte po 2 stroka. To bo delovalo preventivno pred glavoboli in  znižalo raven holesterola – kar je dobro za srce.
 • Voda

  Za glavobole je pogosto kriva tudi dehidracija. Pomanjkanje tekočine privede do slabe oskrbe celic s kisikom – to lahko povzroči že dvoodstotno pomanjkanje tekočine v telesu. Če je pomanjkanje še večje, se možgani odzovejo z bolečinami. Namig: če vam brni v glavi, najprej popijte kozarec vode.
 • Losos

  Živila z B2, B6 in B12 vitamini so zelo učinkovita pri glavobolih. Vitamin B2 je denimo t. i. koencim dihalne verige – in predvsem pri migreni je ta veriga pogosto motena. Mastne ribe, na primer losos, so zelo dober vir vitamina B2. Losos poleg tega vsebuje tudi maščobne kisline omega 3.
 • Špinača

  Živila, ki vsebujejo veliko magnezija, kot je na primer špinača, lahko blažijo pogostost in intenzivnost napadov glavobolov. Magnezij namreč sprošča mišice. Dnevno naj bi ga zaužili 300 mg, telo pa ga bo najlažje absorbiralo, če ga boste zaužili z jogurtom ali kefirjem. Neka študija je pokazala na pozitiven učinek magnezija: 85 % pacientov z glavobolom  je že po nekaj minutah opazilo izboljšanje.
 • Orehi

  Na prvi pogled so videti kot možgani. Njihove zdrave maščobne kisline poskrbijo za lepo pretočnost ožilja. Orehi vsebujejo veliko serotonina, ki mu pripisujejo protivnetne lastnosti. V njih je tudi veliko magnezija, ki zavira izločanje stresnih hormonov. Že pest orehov na dan je dovolj za preprečitev glavobolov.

A POZOR: Če za glavoboli trpite pogosto, obiščite osebnega zdravnika, s katerim boste vzrokom pogostih glavobolov prišli do dna!

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza