S kvalitetno jesensko prehrano lahko odženemo vse zimske bolezni

Jesenska hrana, ki je polna vitaminov in hranilnih snovi, nam bo pomagala v boju proti prehladom in ostalim virusom. Poglejmo, kaj moramo uživati v čim večjih količinah.

S kvalitetno jesensko prehrano lahko odženemo vse zimske bolezni - Foto: Profimedia

Kot vsak letni čas, nas tudi jesen obdari s svojimi bogatimi plodovi, ki morajo krasiti naše krožnike. Ker se v naravi pojavijo močne barve, ki se prelivajo, od rumene, oranžne pa vse do rdeče, moramo tudi na tržnici poseči po hrani, ki je jesensko obarvana.

Vsa jesenska zelenjava in sadje ima odlične lastnosti, ki preprečujejo staranje. Med najpomembnejšimi lahko izpostavimo buče, rdečo peso, mandarine, kaki, granatno jabolko, ki bi morali biti stalnica v jesenskih in zimskih mesecih.

V hladnem jesenskem obdobju bi morali uživati raznolika živila, ki imajo visoke hranilne vrednosti. Pri prehrani moramo vedno upoštevati letni čas, saj bomo le tako lahko izbrali najboljše zase ter za svoje zdravje. Tako bomo čez celotno jesen lahko jedli hrano, ki nam bo pomagala v boju prozi prehladu ter ostalim virusom.

Katere bolezni nas pestijo jeseni

Ko se poletje prevesi v jesen, se hitro pokažejo prve sezonske bolezni. Ljudje smo jih seveda že vajeni in se ne čudimo, ko nas zaradi slabega imunskega sistema večkrat boli glava ter smo precej utrujeni. Ljudje največkrat omenjajo naslednje težave:

 • zaprt nos,
 • kašelj,
 • bolečine v glavi,
 • prehlad in kihanje,
 • bolečine v sklepih ter mišicah,
 • bolečine v grlu,
 • rdeče in solzne oči,
 • vročino.

Kaj kupimo na tržnici jeseni?

Ko se sprehodimo po tržnici, nas morajo privabiti lokalno pridelana sezonska živila, ki imajo v sebi največ koristnih snovi. Z dobro prehrano ter vsakodnevnim gibanjem bomo zagotovo pregnali gripo in si okrepili imunski sistem.

V naši košarici zagotovo ne smejo manjkati naslednji izdelki:

 • Radič
  Na tržnici lahko izbiramo med različnimi vrstami radiča. Nekatere vrste imajo bolj grenak okus, druge pa bolj sladkega. Načeloma pa izbiramo med rdečimi in zelenimi vrstami. Radič vsebuje izredno veliko mineralov, kot so kalij, magnezij, fosfor, kalcij, cink, železo, baker in mangan. Poleg tega pa je bogat tudi z vitaminom C in E, nekaterimi vitamini in skupine B ter z vitaminom K. Ker vsebuje veliko vode, na telo deluje čistilno. Odličen je za ljudi, ki so pogosto zaprti in imajo težave s prebavo.

 • Rdeča pesa
  Čeprav je rdeča pesa na voljo čez celo leto, je najboljša v jeseni. Odlična je, ker vsebuje betain, to je sestavina, ki preprečuje srčne bolezni in bolezni jeter. Poleg tega pa poveča pretok krvi v možgane in tako zmanjšuje tveganje za demenco.

 • Granatno jabolko
  Antioksidanti, ki so v soku granatnega jabolka, bodo zmanjšali tveganje za srčno-žilne bolezni. Zadnje raziskave so pokazale, da je granatno jabolko odlično tudi za preprečevanje raka na dojkah ter raka debelega črevesja. Če pojemo celotno seme, pa bomo zaužili tudi veliko vlaknin in vitamina C.
  C.
   
 • Artičoke
  Artičoke so mediteranska zelenjava, ki je že dolgo časa prisotna na človeškem jedilniku. Vsebuje veliko vitamina A in C ter tudi nekatere iz skupine B. Poleg tega nam ponuja veliko antioksidantov, ki našemu imunskemu sistemu pomagajo v boju proti virusom in bakterijam. Spodbuja tudi zdravo odvajanje vode in izboljša našo prebavo. Vitamin C nam bo pomagal preprečevati prehlade ter bolečine v grlu in kar je najpomembnejše, telesu omogoča boljše vsrkavanje železa v kri.

 • Cvetača
  Iščete zelenjavo, ki bo preprečevala zaprtje in bo istočasno jačala vaš imunski sistem? Torej morate nujno jesti cvetačo, ki vsebuje izredno veliko vlaknin, oksidantov in protivnetnih elementov. Cenjena je zaradi visoke vsebnosti vitamina C in mineralov. Slavi kot zelenjava, ki podaljšuje življenje, ker preprečuje nastanek degenerativnih obolenj.

 • Buča
  Tudi buča je zelenjava, ki vsebuje ogromno antioksidantov. Preprečuje zaprtje in ima blagodejne učinke na naš srčno-žilni sistem. Njene snovi so torej zelo pomembne pri preprečevanju različnih sezonskih obolenj, kot je povišana telesna temperatura, prehlad, glavobol. Upočasnjuje staranje celic in ščiti kožo pred pojavom degenerativnih obolenj.

  Buča je poleg vsega naštetega živilo, ki ga lahko uporabimo v ogromno receptih. Kar pomeni, da bomo bučo lahko uporabili za tople predjedi, glavne jedi ter tudi sladice in s tem poskrbeli, da bo hladnem jesenskem obdobju, vsak teden na našem meniju.

 • Hruške
  V hruškah lahko najdemo veliko različnih sladkorjev, kot je fruktoza, maltoza, dekstroza in še bi lahko naštevali. Če analiziramo vse dobre lastnosti, ki jih ima hruška, lahko ugotovimo, da pomaga pri zmanjševanju slabega holesterola v krvi. Tudi hruška odlično deluje proti zaprtju in nam pomaga pri boju proti virusom ter vsem sezonskim boleznim.

 • Grozdje
  Grozdje ima precej kalorij in je odličen za vnos ogljikovih hidratov v telo, saj nas oskrbi s potrebno energijo. Vsebuje tudi flavonoide oziroma izredno močne antioksidante, ki ščitijo naš srčno-žilni sistem. Vsebuje ogromno kalija, ki poskrbi za pravilno odvajanje vode ter tako pomaga pri vzdrževanju dobrega krvnega tlaka. Vsebuje tudi ogromno magnezija in nam tako pomaga v boju proti bolečim krčem. Zato ga imenujejo kar sadje športnikov. Ker pa vsebuje veliko sladkorja, se ga morajo izogibati diabetiki.

 • Brstični ohrovt
  Je bogat z vitaminom K in C ter z vlakninami. Ker vsebuje veliko glukozinata, je odličen za preprečevanje raka dojk, prostate, jajčnikov, črevesja ter tudi raka na pljučih.
   
 • Kivi
  Kivi je najbolje jesti zgodaj zjutraj za zajtrk, saj nam da veliko energije in tako poskrbi za boljši in lepši začetek dneva. V mrzlih mesecih nam pomaga preprečevati vse bolezni, ki se pojavijo v obdobju jeseni in zime. Vsebuje tudi ogromno mineralov (bakra in kalija), vlaknin in izjemno dragocenega vitamina C.

 • Gobe
  Čeprav jih ne moremo uvrstiti niti med sadje in niti med zelenjavo, so tipični jesenski plodovi. Bogate so z niacinom in riboflavinom ter z vitaminom B, ki povečuje rast in nastanek rdečih krvnih celic ter nadzoruje vsebnost holesterola v krvi.

  Pri uživanju gob pa moramo biti vseeno pazljivi, saj so težko prebavljive in jih zato lahko pojemo le v manjših količinah.

Tudi ostalo sadje in zelenjava ugodno vpliva na naše telo. Seveda ne smemo pozabiti na jabolka, pomaranče, korenje, česen, čebula, ribe, začimbe (poper, kari, feferon). To so živila, ki segrejejo naše telo in nam pomagajo, da lažje prenašamo mraz. Ravno zato je pomembno, da pojemo tudi veliko zelenjavne mineštre in ostalih juh.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza