S preventivo proti smrtonosnim ženskim boleznim

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana je ob začetku 13. evropskega Tedna boja proti raku na materničnem vratu konec januarja potekala skupna novinarska konferenca državnega programa ZORA, Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

S preventivo proti smrtonosnim ženskim boleznim - Foto: Shutterstock.com

Cepljenje rešuje življenja

Glavno sporočilo različnih strokovnjakov, ki so sodelovali na konferenci, je bilo enotno – cepljenje proti okužbam s človeškimi papiloma virusi (HPV) in udeležba v programu ZORA rešujeta življenja.

Ukrepa sta namreč tako učinkovita, da je Svetovna zdravstvena organizacija spomladi 2018 pozvala k eliminaciji raka na materničnem vratu – doseči jo bo mogoče le z visoko precepljenostjo proti HPV in učinkovitim presejalnim programom. Vendar še tako dober preventivni program ne more doseči pričakovanega učinka, če mu ljudje ne zaupajo in se ga premalo udeležujejo.

“V letu 2017 smo v Sloveniji zabeležili rekordno majhno število novih primerov raka na materničnem vratu, in sicer le 82, kar je zagotovo razveseljivo, moramo pa biti zaradi majhnega števila novih bolnic pri interpretaciji zadržani in počakati še kako leto ali dve,” je poudarila Urška Ivanuš, dr. med., specialistka javnega zdravja, vodja državnega programa ZORA z Onkološkega inštituta Ljubljana.

Strokovnjaki programa ZORA in Onkološkega inštituta Ljubljana verjamejo, da trend zmanjševanja raka na materničnem vratu v zadnjih letih nedvomno kaže, da je Slovenija, podobno kot nekatere druge države, z dobro organiziranim presejalnim in cepilnim programom na poti, ki jo je spomladi leta 2018 začrtala Svetovna zdravstvena organizacija – na poti k eliminaciji raka na materničnem vratu.

Vendar tega cilja ne bo mogoče doseči zgolj s presejanjem, čeprav so rezultati odlični. Zato pozivajo starše in dekleta, da se odločijo za cepljenje proti HPV. “V program ZORA že vstopajo prve generacije cepljenih deklet in kmalu bomo opažali razlike v zdravju cepljenih in necepljenih – cepljena dekleta imajo namreč pomembno manjše tveganje, da bodo kadarkoli zbolela za rakom na materničnem vratu, kot njihove necepljene vrstnice,” je še dejala Urška Ivanuš.

Še bolj pozorne morajo biti ženske po 50. letu 

Poleg tega je zelo pomembno tudi, da se ženske med 20. in 64. letom še naprej vsake tri leta udeležujejo presejanja pri svojem osebnem ginekologu. Pregledov se premalo udeležujejo predvsem ženske po 50. letu, kot neodzivnice pa so bolj ogrožene, da bodo zbolele za rakom na materničnem vratu in da bo ta ob diagnozi že razširjen. Zato je v programu ZORA smiselno vlagati dodaten trud v povečanje udeležbe starejših žensk med 50. in 64. letom starosti.

Preventivnih ukrepov za preprečevanje raka na materničnem vratu v Sloveniji še ne izkoriščamo dovolj, precepljenost proti HPV je še prenizka. Tudi doc. dr. Leon Meglič z Ginekološke klinike UKC Ljubljana je poudaril, da je: "cepljenje najboljša preventiva pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Preprečuje večji del tako predrakavih kot rakavih sprememb na materničnem vratu, pa tudi nekatere druge rake".

Cepljenje tudi pozneje v življenju

Čeprav je cepljenje najbolj učinkovito pri mladih dekletih pred začetkom spolnega življenja, strokovnjaki vsekakor priporočajo cepljenje tudi pozneje, saj lahko prepreči trajno okužbo za tiste genotipe HPV, s katerimi se necepljena oseba do takrat še ni srečala.

V Sloveniji je cepljenje zamudnic brezplačno, cepijo se lahko praviloma pri svojih osebnih zdravnikih.

Ker so cepljene generacije deklic že začele vstopati v program ZORA in ker je cepljenih le polovica teh deklet, se je pojavila potreba, da bi cepili tudi ginekologi. Cepljenje zamudnic in vseh, ki se želijo cepiti, je možno na območnih enotah NIJZ, od 7. januarja 2019 pa tudi na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza