Šest vaj proti staranju

Če ste v fazi iskanja boljše fizične, psihične in duhovne harmonije, potem je qigong (čigong) kitajska tehnika vadbe, popolna za vas, saj združuje fizično aktivnost in meditacijo.

Šest vaj proti staranju - Foto: Profimedia

Korenine čigonga segajo v tradicionalno kitajsko medicino, v kitajske borilne veščine in v kitajsko filozofijo, zato v čigongu tradicionalno vidimo vadbo za kultiviranje in uravnovešanje čija
oziroma tega, kar imenujemo 'notranja življenjska energija'.

Najpogosteje nastopa v obliki, kjer poskušamo usklajevati dihanje, gibanje, pozornost, zdravljenje in meditacijo.

Tipična vadba čigonga vključuje ritmično dihanje v kombinaciji s počasnimi stiliziranimi fluidnimi gibi, umirjenostjo uma in vizualizacijo, s katero či vodimo skozi telo. Danes čigong vadijo tako na Kitajskem kot drugje po svetu, pri čemer ga nekateri vidijo kot obliko telovadbe, nekateri kot obliko alternativne medicine, drugi pa kot obliko meditacije (podobno kot jogo).

Iz filozofskega zornega kota naj bi čigong pomagal razvijati človekove potenciale, omogočal dostop do višjih nivojev zavesti in prebujal posameznikovo 'resnično naravo'.

Predstavljamo vam 6 vaj, ki jih izvajajte vsak dan – učinki redne vadbe so namreč neverjetni.

 1. Dihanje

  Učitelji čigonga verjamejo, da posebna tehnika dihanja lahko močno izboljša splošno počutje in podaljša življenje. Vdihnite skozi nos in zadržite 1 do 2 sekundi. Dodajte še en vdih in povsem napolnite pljuča.

  Zadržite nekaj sekund in nato izdihnite skozi usta. Izdihujte dolgo in počasi. Dihalna tehnika uravnoteži celotno telo in močno upočasni proces staranja.

 2. Ogrevanje

  Ogrevanje je zelo pomembno. To je korak, ki ga nikoli ne smete preskočiti. Popolnoma sprostite telo. Rahlo upognite kolena in poskusite težo razporediti enakomerno na obe nogi.  Roki začnite guncati naprej in nazaj, nato pa še v eno in drugo stran. Gibi naj bodo enakomerni, usklajeni in povsem brez napora.

 3. Raztegnite ledvice in hrbet 

  To je vaja, ki okrepi vaš hrbet in stimulira delovanje ledvic. Noge dajte skupaj oz. v širini ramen in se držite naravnost. Počasi se nagnite naprej in dol, ne da bi pokrčili kolena. Poskusite se dotakniti tal. Če boste vajo izvajali pravilno, potem morate čutiti, kako so se napele vaše mišice v pasu. V tem položaju ostanite 10 sekund, potem se vrnite v začetno pozo. Vajo ponovite 6-krat.

 4. Okrepite in raztegnite hrbet

  Vaja popravi vašo držo in izboljša pogled, razgiba in okrepi hrbet ter izboljša cirkulacijo kisika v krvi. Stojte pokončni in počasi premaknite glavo nazaj. V tej pozi ostanite 15 sekund ter globoko dihajte. Počasi vrnite glavo v začetno pozicijo. Vajo ponovite 6-krat nekajkrat na dan.

 5. Vaja za sproščanje stresa

  Vaja sprosti celotno telo. Noge dajte narazen, širše od ramen. Roke dajte na prsi, tako da so dlani obrnjeni proti prsnemu košu. Popolnoma iztegnite eno roko. Roko pripeljite nazaj na prsni koš v začetno pozo. Vajo ponovite 6-krat na obe strani.

 6. Raztegnite hrbet

  Vaja se imenuje dve roki potiskata nebo, odlično pa poveča kapaciteto prsi, telesu prinese novo energijo in izboljša delovanje jeter, ledvic, želodca in črevesja. Stojte pokončno, stegnite roki pred seboj. Vdihnite in počasi dvignite roke nad glavo, dlani obrnite navzgor. Istočasno se dvignite na prste. Izdihnite in počasi roke spustite v začetno pozicijo. Ponovite 6-krat.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza