Triki, s katerimi otroke in najstnike pripravite do umivanja zob

Veliko otrok in najstnikov nad umivanjem zob ni navdušenih in se s starši vsak dan prepirajo in pogajajo, zakaj tega ne bi počeli. A seveda lahko vsako stvar, pa če je še tako zoprna, spremenimo v zabavo. Predlagamo nekaj trikov, s katerimi bo pogajanj in nejevolje konec.

Triki, s katerimi otroke in najstnike pripravite do umivanja zob - Foto: Shutterstock.com

Otroci

Otroci, ki se s higieno zob šele spoznavanjo, so najbolj dovzetni za vcepljanje prave kulture umivanja zob. Zato se močno potrudite, da jo ponotranjijo, saj bodo le tako zdravi vse življenje. 

Triki za otroke

 1. Pesmica o zobkih
  Z otrokom lahko skupaj sestavita pesmico o njegovih zobkih in o tem, zakaj jih je treba umivati. Otroci se bodo med petjem s krtačko v ustih tako zabavali, da bodo imeli na umivanje zob same prijetne spomine.
 2. Zgodbice
  Zakaj ne bi umivanje zob postal še čas za branje pravljic in zgodbic? Medtem ko bo otrok poslušal in gledal ilustracije, si bo umival zobke in spet ponotranjih umivanje zob kot prijetno opravilo.
 3. Pomoč aplikacij
  Ker so današnji otroci nori na aplikacije, mobilne telefone in računalnike, si naložite aplikacijo, ki jih bo vzpodbujala pri tem dnevnem opravilu.
 4. Zgled
  Ker vzgled najbolj deluje, si dan organizirajte tako, da si zobke umijete skupaj z njimi. Otroci, ki radi posnemajo, vas bomo zagotovo z veseljem posnemali tudi pri umivanju zob.

Najstniki

Nekoliko težje je pa h kvalitetni ustni higieni prisiliti najstnike, ki se upirajo vsemu, kar diši po čistem, po pravilih in zahtevah starejših. Morda si površno še nekako umijejo zobe, ker jih moti slab okus v ustih, nekoliko težje pa jih boste prisilili k nitkanju.

Triki za najstnike

 1. Starši morajo biti zgled
  Naj najstniki vidijo, da tudi starši skrbijo za zobe, hodijo k zobozdravniku, nitkajo, kupujejo dobre zobne paste ...
 2. Brez izgovorov
  Poskrbite za to, da vaš najstnik nima niti najmanjšega izgovora, da ne more skrbeti za zobe, torej naj ima vedno na voljo vse izdelke – od paste do nitke in krtačke.
 3. Pokažite posledice neumivanja
  Otroku jasno in nazorno pojasnite, kaj se zgodi, če ne skrbimo za zobe, in kakšne so posledice. Bodite malce kruti in mu pokažite slike gnilih in propadlih zob.
 4. Ne tečnarite
  Nikar preveč ne tečnarite z ustno in zobno higieno. Saj veste: bolj ko tečnarite, bolj se najstniki upirajo. Vsak dan ga spomnite, opozarjajte, a ne pretiravajte, saj bo prej ali slej sam spoznal, da mora skrbeti za zobe, da bo imel lep nasmeh. Še posebej dekleta znajo biti občutljiva za svojo lepoto, zato jim večkrat poudarite, kako jih najbolj krasi, lep, zdrav nasmeh.
 5. Pomoč aplikacij
  Vaš najstnik je brez dvoma močno navezan na svoj pametni telefon. Namignite mu, naj si najde kakšno fino aplikacijo, ki ga bo zabavala med umivanjem in nitkanjem.
 6. Električna ščetka
  Najstnikom bo zagotovo všeč tudi kakšna super moderna električna ščetka, s katero bo imel veliko opravka.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri