Ustno zdravje je pomemben del celotnega zdravja

Ustno zdravje velja za zelo pomemben sestavni del splošnega zdravja in blagostanja. Skrb zanj je zato izjemno velikega pomena, saj se nanaša na naše celotno zdravje. V nadaljevanju si preberite  nasvete za odlično ustno zdravje.

Ustno zdravje je pomemben del celotnega zdravja - Foto: Profimedia

Dejavniki tveganja za zobne in ustne bolezni pogosto veljajo za povsem enake dejavnike, za katere je značilno, da so vključeni v razvoj splošnih bolezni. Pri tem mislimo na dejavnike okolja, ki so povezani z našim prehranjevanjem, kajenjem, uživanjem alkohola, s pretirano rabo alkohola in z ustno higieno.

Vsako leto določene inštitucije ob dnevu ustnega zdravja poskrbijo, da ljudi na najrazličnejše načine osveščajo o tem, kako zelo pomembno vlogo ima ustno zdravje v njihovih življenjih. Zelo pogosto osveščanje je v obliki najrazličnejših brošur, kjer si lahko preberemo tudi priporočila in nasvete o zdravem prehranjevanju. Ravno način prehranjevanja ima eno od ključnih vlog pri ohranjanju ustnega zdravja in preprečevanja številnih bolezni.

Nasveti za odlično ustno zdravje

V nadaljevanju navajamo nekaj odličnih nasvetov oziroma korakov, ki bodo v največji meri poskrbeli, da bo odlično tudi vaše ustno zdravje.

  • Uživati moramo vsaj tri obroke na dan; zaželenih pa je 5.
  • Izogibajmo se vmesnim prigrizkom.
  • Naša hrana naj bo čim bolj raznovrstna in čim manj predelana.
  • Na veliko se izogibajmo sladkarijam in tudi sladkim pijačam.
  • Če smo žejni, vedno pijemo vodo.
  • Zobe si umijemo vsaj dvakrat na dan.
  • Pri ščetkanju zob uporabljajmo mehke in manjše zobne ščetke.
  • Po ščetkanju ust ne spiramo.
  • Najmanj enkrat na leto obiščimo zobozdravnika, četudi nimamo težav.

Če se bomo držali teh enostavnih nasvetov oziroma korakov, potem smo v zelo veliki meri že zadostili temu, da bo naše ustno zdravje odlično. Dobro pa se je ves čas osveščati, kaj lahko še naredimo za to.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri