Z dobro higieno rok lahko preprečimo marsikatero bolezen

V jesenskem in zimskem času se nam zdi, da se je napadom virusov nemogoče upreti. Vendar se motimo. Rešitev imamo na dlani! Le večkrat na dan si moramo dobro umiti roke.

Z dobro higieno rok lahko preprečimo marsikatero bolezen - Foto: Profimedia

Ta izjemno preprosta metoda, ki je dostopna vsem, ustavi nalezljive bolezni, kot so prehlad, gripa in virusi. Virusi, ki se znajdejo na kljukah pisarn, se lahko že v dveh urah raznesejo po celotni stavbi in s tem povzročijo okužbo velike večine zaposlenih. 

Rok pa si žal ne umivamo dovolj pogosto. Včasih smo za to opravilo preprosto preleni ali enostavno pozabimo, s tem pa si naredimo medvedjo uslugo.

Kaj pravijo raziskave

Raziskovalci Univerze v Southamptonu so skozi daljše časovno obdobje opazovali več kot 20.000 oseb. Ugotovili so, da je tista polovica udeležencev, ki je imela na voljo veliko informacij o tem, zakaj si moramo umivati roke ter kako si jih moramo umivati in je striktno pazila na dobro higieno rok, v tistem obdobju precej manjkrat zbolela, se prehladila, dobila gripo ali različne trebušno-črevesne viruse.  V nasprotju z njimi pa je druga polovica, ki ni bila tako dosledna pri umivanju rok, imela več zdravstvenih težav. Tudi družinski člani bolj vestne polovice so bili v tistem obdobju bolj zdravi, saj se veliko virusov in bakterij na ljudi v naši bližini, širi ravno preko rok.

Slaba higiena rok se opazi tudi pri hospitalizirani pacientih

Čeprav je v bolnišnicah vedno na voljo gel, s katerim si lahko v vsakem trenutku razkužimo roke, brez vode in mila, higiena rok še vedno ni v navadi vseh, niti tistih, ki so hospitalizirani.

Četudi nismo bili prisotni v zdravstveni ustanovi, si moramo večkrat na dan umiti roke. Pomembno je, da na to opravilo ne pozabimo, preden pripravljamo hrano, preden začnemo jesti, po dotikanju hrane in po uporabi stranišča.

Zelo je pomembno, da že naše najmlajše naučimo, kako nujno potrebno je paziti na higieno rok. Vzdrževanje čistoče in osebne higiene mora biti del vzgoje, saj bodo tako otroci lahko najbolj učinkovito sami poskrbeli za svoje zdravje.

Virus lahko celotno stavbo okuži v roku 120 minut

Virusi in bakterije lahko brez težav dlje časa preživijo na naši koži ter na ostalih površinah in nas tako tudi okužijo. Širjenje virusa se zgodi zelo hitro, če ga ne zaustavimo. Študije so pokazale, da se lahko virus, ki se zjutraj pojavi na eni od kljuk v določeni stavbi, v 120 minutah prenese na kot 50 % površin (gumbov, vodnih pip, računalnikov, avtomatov za kavo in stikal za luči …) in posledično okuži kar 60 % zaposlenih v tisti stavbi.

Zdravje je v naših rokah

Prepričanje, da je škodljivo le kihanje in kašljanje v roke, je torej napačno. Dotikanje okuženih površin ravno tako predstavlja tveganje, da zbolimo. Umivanje rok je torej najbolj učinkovita metoda, s katero preprečimo širjenje nalezljivih bolezni.

Dobra higiena rok

Da si zagotovo odstranimo vse bakterije iz rok, si moramo vsakodnevno večkrat dobro umiti roke pod tekočo vodo in pri tem uporabiti milo. To je še toliko bolj pomembno v jesenskem in zimskem obdobju, ko je virusov in bakterij veliko več. Z umivanjem bomo z rok odstranili vso bakterijsko floro, ki se navadno nahaja na naših rokah. V kolikor pa v trenutku, ko si želimo umiti roke, na voljo nimamo vode in mila, si lahko priskrbimo alkoholno razkužilo, s katerim si bomo hitro očistili ter razkužili roke.  

Kako si pravilno umijemo roke?

Prvi korak do čistih rok je zagotovo uporaba vode. Nato se doda še milo, s katerim moramo prekriti celotno površino dlani. Dlani si podrgnemo eno ob drugo. V nadaljevanju moramo dati desno dlan na hrbtišče leve roke in podrgniti medprstne prostore. Enak postopek ponovimo tudi z levo dlanjo. Nato sklenemo roke z dlanjo proti dlani in zopet podrgnemo medprstne prostore.

Hrbtno stran prstov moramo umiti tako, da jih stisnjene podrgnemo od nasprotno dlan. Palec umijemo tako, da ga zavrtimo v nasprotni roki. S krožnimi gibi umijemo tudi konice ostalih prstov, kar naredimo tako, da jih podrgnemo v nasprotno dlan.

Na koncu si roke speremo z veliko vode in jih dobro obrišemo; če se le da s papirnato brisačo. V javnih straniščih lahko brisačko uporabimo tudi za to, da zapremo pipo in se je tako s čistimi rokami ne dotikamo več.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza