Z eteričnimi olji nad komarje in opekline

Nekaj najlepšega so čudoviti in brezskrbni poletni večeri. Nekaj najbolj neprijetnega pa je, ko nas v teh lepih večerih popikajo komarji in drugi insekti. Druga najbolj pogosta nevšečnost pa so sončne opekline, pri katerih lahko pomagajo tudi eterična olja.

Z eteričnimi olji nad komarje in opekline

Eterična olja vam bodo med poletnimi meseci prišla še kako prav, saj blagodejno učinkujejo na pike insektov kot tudi sončne opekline.

Zapomnite si, da je preventiva boljša kot kurativa, zato se pred komarji in sončnimi žarki zaščitite z ustreznimi pripravki, kupljenimi v lekarni, ali pa pripravljenimi doma.

V boj proti komarjem

Komarjem diši sladko, pravijo. In predvsem jih privabljajo temnejša oblačila. Nekateri  strokovnjaki celo trdijo, da so komarji sila vizualna bitja in človeka izberejo že z razdalje 50 metrov.

In kaj pomaga, ko vas komar že piči? Na mesto pika položite nekaj mrzlega, obkladek ali led, da ne bo nastala oteklina, hkrati pa bo pomagal proti srbečici, na katero ima blagodejen učinek tudi jabolčni kis. Proti srbenju se boste uspešno borili tudi s sodo bikarbono, ki nevtralizira pH-kože, za antibakterijski in protivnetni učinek poskrbi med, snovi, ki preprečujejo srbenje, najdete v baziliki, uporabite pa lahkot tudi zobno kremo z mentolom, ki kožo ohlaja in zmanjšuje občutek srbečice. 

Preventiva proti komarjevim pikom:

  • Ne bodite predolgo v bližini stoječe vode, ki je raj za komarje.
  • Izogibajte se parfumom, odišavljenim milom in kremam.
  • Dojenčkov voziček prekrijte z mrežo.
  • Sredstva za zaščito pred žuželkami uporabljajte tako, kot je zapisano v navodilih. Mlajšim otrokom jih nanesite na oblačila, in ne naravnost na kožo.
  • Ne prižigajte luči pri odprtem oknu.
  • Postavite mrežo proti insektom.
  • Nabavite lahko tudi električne napravice, ki odganjajo komarje

Vsestranska uporaba sivke

Kateri vonj vas spominja na poletje? Morda sladki vonj sveže pokošene trave? Ali vonj po tabornem ognju? Kaj pa vonj limonine trave in sivke? Eterično olje sivke lahko v nekaj minutah prežene slabo voljo in utrujenost, zato se pogosto uporablja v dišečih svetilkah in sprostitvenih kopelih. Nekaj kapljic na vzglavniku pa je čudovito zdravilo proti nespečnosti.

Vendar je uporaba olja sivke veliko širša. Sivka pomaga pri težavah z aknami, mastno kožo, blaži srbeče ugrize žuželk, pomaga pri zvinih in modricah, prav pride tudi pri negi opečene kože. Ne bo škodilo, če boste imeli olje vedno pri sebi, še posebno takrat, ko ste soncu bolj izpostavljeni.

Seveda je preventiva vedno boljša kot kurativa, zato še vedno velja, da je treba biti na soncu pazljiv. Zaščitite kožo, izogibajte se pretiranemu sončenju, zlasti v delu dneva, ko je sonce najmočnejše.

Če pa se le zgodi, da vas je opeklo, lahko preprosto uporabite olje sivke. Brisačo namočite z mrzlo vodo, nanjo kanite nekaj kapljic eteričnega olja in nežno obrišite kožo. Kapljico ali dve sivkinega olja lahko zmešate tudi z aloe vero. Najbolje, da si jo vlijete kar v dlan in primešate sivko, nato pa nežno nanesete na kožo.

Eterično olje sivke je tudi odganjalec moljev, komarjev in drugega mrčesa. Če imate pri roki šopek sivke oziroma sivkine cvetove, naredite mošnjičke iz blaga, vanj vstavite sivko in položite v omaro in po stanovanju. Čeprav olje sivke spada med varna eterična olja, nekatera olja vsebujejo druge sestavine, ki povečajo možnost alergijske reakcije, predvsem na svetlobi in soncu. Vedno uporabljajte naravno olje in ga pred uporabo testirajte na delčku kože.

Zmešajte svoj magični napoj 

Če iščete sredstvo, ki bo v poletnih večerih učinkovito odganjalo mrčes, poskusite z eteričnim oljem limonske trave v izparilniku ali pršilu. V tem ga lahko zmešate z več olji, npr. s sivko, poprovo meto, z oljem ciprese in bazilike.

Nepozebnik pomaga, da se eterična olja dobro pomešajo z vodo. Uporabite 1–2 žlici nepozebnika na 200–250 ml destilirane vode. Vodo vlijte v stekleničko s pršilom, dodajte eterična olja in dobro pretresite.

Preprosto pa je pripraviti svojo mešanico za zaščito pred komarji. Zmešajte 30 kapljic eteričnega olja limonske trave ali citronele, 10 kapljic eteričnega olja evkaliptusa, 20 kapljic eteričnega olja bazilike in 100 ml osnovnega olja jojobe. Previdno pri uporabi olja limonske trave, predvsem pri otrocih. Olje prej testirajte ne majhnem predelu kože.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza