Zakaj nas pestijo težave s kožo, kot so ogrci, akne in zamašene pore?

Raziskave so pokazale, da se velika večina mladostnikov po svetu sooča s težavami s kožo. Tako je, v tej zgodbi vsekakor niste sami, saj ima kar 70 do 80 odstotkov mladostnikov težave s kožo. 

Zakaj nas pestijo težave s kožo, kot so ogrci, akne in zamašene pore? - Foto: Profimedia

Akne, vnetja, rdečica ali mastna koža so naši zelo pogosti spremljevalci tako v obdobju pubertete kot tudi v odrasli dobi. Tip kože, ki proizvaja preveč sebuma in s tem vpliva na pojav kožnih nepravilnosti, imenujemo koža, nagnjena k aknam.

V nadaljevanju najdete najpogostejše razloge, zakaj je koža nagnjena k aknam.

Hormonsko neravnovesje

V obdobju pubertete so za pojav aken najpogosteje krivi ravno hormoni. Tako pri dekletih kot pri fantih telo proizvaja več moških spolnih hormonov ali androgenov, zaradi katerih koža izloča več sebuma, kot ga koža potrebujeČe hkrati odmrlih kožnih celic ne odstranjujemo dovolj hitro z zgornje plasti kože, te zamašijo pore. Pore se razširijo, pojavijo se ogrci, koža je polna kožnih nepravilnosti in polt neenakomerna.

Ob tem se lahko pojavita tudi vnetje kože, ki ga sprožijo propionibakterije, in mikrovnetje, ki ga običajno povzročijo zunanji ali notranji stresni dejavniki. Hormoni lahko težave s kožo povzročajo tudi v času nosečnosti.

Genetika in način življenja 

Tudi geni so lahko krivi za to, da imamo težave s kožo. Če sta se s kožnimi nepravilnostmi v mladosti srečevala oba starša, je zelo verjetno, da bodo imeli podobne težave tudi njuni otroci. Na genetiko žal ne moremo vplivati, lahko pa zelo vplivamo na to, kako živimo.

Kajenje, alkohol in pomanjkanje spanja slabo vplivajo na kožo, ravno tako slaba hrana. Pomembno je, da uživamo več svežega sadja in zelenjave, rib in zdravih maščob ter manj sladkorja, močno začinjene in mastne hrane ter industrijsko predelanih živil. Še en zelo pomemben dejavnik, na katerega lahko vplivamo, sta neprimerna kozmetika in nepravilna nega kože.

Ustrezno čiščenje je ključ do lepe kože

Vsekakor lahko težave s kožo omilimo in preprečimo z ustrezno izbiro kozmetike. Izdelki, ki vplivajo na zmanjšanje proizvodnje sebuma in preprečujejo nastanek seboreje, so najpomembnejši korak k lepši koži. Z rednim odstranjevanjem odmrlih kožnih celic tudi preprečimo nastanek ogrcev ter mašenje in širjenje por. Pomembno je tudi, da preprečimo naseljevanje bakterij na koži, saj te povzročijo vidno kožno vnetje v obliki papul in pustul. Temu se lahko izognemo tako, da se obraza čim manj dotikamo z rokami ter z rednim čiščenjem kože zjutraj in zvečer.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza