Zdrave ledvice ugodno vplivajo tudi na naš imunski sistem

Ledvice imajo v vašem telesu izjemno pomembno nalogo, saj odstranjujejo strupene toksine iz organizma. Če želite, da vam bodo čim dlje časa delovale dobro, morate zato v največji meri poskrbeti kar sami.

Zdrave ledvice ugodno vplivajo tudi na naš imunski sistem - Foto: profimedia

Izjemno ugoden vpliv nanje imajo nekatera živila, ki jih čistijo, krepijo in ne nazadnje omogočajo, da je njihovo delovanje še boljše. Obenem pa na zdravje ledvic vplivajo še drugi dejavniki, ki jih ne smete spregledati.

Dobro delovanje zdravih ledvic ugodno vpliva tudi na vaš imunski sistem, počutje, uravnavanje krvnega tlaka ter na delovanje mehurja. Na to pa v veliki meri vpliva dobra izbira živil, ki morajo biti predvsem naravna.

 • Ledvicam najprej ponudite zadostno količino primerne tekočine
  Za dobro delovanje in zdravje ledvic boste v veliki meri poskrbeli že s tem, da boste vsak dan zaužili primerno količino pitne vode ali nesladkanega čaja. Ledvice namreč za čiščenje potrebujejo predvsem tekočino.
 • Za še boljše delovanje na jedilnik postavite naravna živila
  Najučinkovitejša živila za večje zdravje ledvic so predvsem sok brusnic, lubenica, sveže ali posušene brusnice ter bučna semena. V prehrano vključite čim več peteršilja. Lahko ga operete, dodate v liter vroče vode ter vse skupaj pokrijete in pustite delovati deset minut; nato napitek v miru popijte. V prehrano vključite še ingver in si na vsake toliko časa pripravite čaj iz kopriv. Uživajte vitamine B2, B6 ter magnezij.
 • Izogibajte se predvsem kajenju, pitju alkohola ter kave
 • Privoščite si redno telesno aktivnost in kakovosten spanec
 • Za dobro zdravje ledvic je pomembno tudi to, da poskušate ves čas vzdrževati zdravo telesno težo. To v veliki meri lahko dosežete z zdravo ter uravnoteženo prehrano, z vsakodnevnim gibanjem ter kakovostnim in mirnim spancem ter počitkom.
 • Gibanje, gibanje, gibanje
  Če niste največji pristaš gibanja, si lahko omislite milejšo vrsto vadbe, na primer nordijsko hojo ali pa le navaden sprehod v naravo. Na zapestje si namestite fit zapestnico in si zastavite cilj, koliko korakov na dan morate narediti.  
 • Izogibajte se stresu in ljudem, ki vas onesrečujejo
  Če je le možno se sproti otresajte stresa, na primer s posebnimi tehnikami, glasbo ter podobno. Najpomembneje pa je, da v svoje življenje ne spuščate oseb, ki vam ne prinašajo dobrega počutja ali pa vas celo onesrečujejo. Nekatere raziskave kažejo, da se slaba volja in žalost, ki vam jo prinašajo takšni ljudje, 'kopičita' zlasti na tem predelu telesa; na dolgi rok lahko resno zbolite.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza