Že čutite izgorelost?

Zbudite se tako utrujeni, kot da vso noč ne bi zatisnili očesa. Tudi velika skodelica kave in pljusk mrzle vode v obraz vam ne pomagata prav veliko. Potem se komaj stlačite v svoje največje hlače ter povsem brez volje pospremite otroke v šolo in se odpravite v službo. Včasih ste radi opravljali svoje delo, danes vam gre vse na živce – delo in sodelavci, s katerimi se vam ne ljubi pogovarjati. Ste izgoreli?

Že čutite izgorelost? - Foto: profimedia

Vam je vse zgoraj opisano znano? Ste pomislili na depresijo? Veliko večja verjetnost je, da vas pesti bolezen sodobnega časa – izgorelost. Če ste se prepoznali, potem je zadnji čas, da  ukrepate in nekaj spremenite.

Kaj je izgorelost?

Izgorelost je stanje psihofizične in čustvene izčrpanosti, ki nastane po več letih izčrpavanja organizma. Izgorel človek pride do stanja močnega upada telesne energije, težko ohranja budnost in se ne more koncentrirati. Obenem se mu trga miselni tok, pozablja, je anksiozen, neodločen, motijo ga lahko že vsakdanji senzorni dražljaji. Tako pride do stanja, ko ni sposoben opravljati vsakodnevnih opravil, kaj šele delati. Izgorelost lahko jemljemo tudi kot pomoč narave, resen opomin, ki človeku pokaže, da ni na pravi poti, da ne živi svojega življenja, vsaj ne takega, kot bi ga lahko.

S simptomi, kakršni se pojavijo, človeka prisili v spremembo. Spravi ga v stanje, ko dobi uvid v dosedanje lastno delovanje in se zave druge vrednosti svojega življenja. Človeka spodbudi, da se zbliža sam s seboj, naredi nekaj zase in izstopi iz začaranega kroga nenehnega pehanja za rezultati ter zlorabljanja sebe in svoje energije.

A za tako okrevanje je potrebnega kar nekaj časa, vsaj pol leta, običajno celo še več.

Kako se sprostiti?

Seveda imate na internetu kup nasvetov, kako se spopasti z izgorelostjo, kako se sprostiti in predvsem, kako upravljati stres, ki je glavni krivec za naše težave. Obstaja kup floskul v stilu – živite uravnoteženo življenje ali zavedajte se, da le enkrat živite ... Seveda je izgorelemu človeku, ki nima ne volje ne energije, težko poslušati take neumnosti, saj potrebuje konkretne rešitve.

Obvezno poiščite zdravniško in terapevtsko pomoč, mi vam lahko pomagamo le s povsem konkretnimi nasveti, kaj lahko sami naredite za boljše počutje in več energije.

1. Več jejte, a bolj zdravo

Veliko ljudi se zaradi izgorelosti tudi zredi, saj posegajo po nezdravih prigrizkih, ki so pri roki. Človeku brez volje se vendar ne ljubi hoditi na tržnico in si kuhati zdravih obrokov.

Rešitev: začnite jesti več, a bolj zdravo. Pijte več vode, jejte hrano z več vlakninami, vitamini in minerali. Že bolj zdrav način prehrane vas bo navdal z boljšim počutjem in mirnostjo.

2. Spite, kot da je od tega osvisno vaše življenje 

Spanje je za zdravje skoraj bolj pomembno kot gibanje in zdrava prehrana. Dovolj spanja pomeni tudi bolj hitre in odzivne možgane, boljši videz, več kreativnosti. Dovolj spanja nam podaljša življenje in le naspan človek lahko začne reševati probleme ter spreminjati svoje življenje na bolje. Vsakodneven dober spanec je bolj pomemben kot eksotične počitnice, veliko denarja in vroč seks – spanec je zakon.

Pomanjkanje spanca je velikokrat glavni razlog za izgorelost! Tudi popoldanski spanec je povsem podcenjen in bi si ga morali večkrat privoščiti.

3. Šport naj bo zabava

Skoraj nihče vam ne bo svetoval, da več počivajte in manj migajte, a dejstvo je, da če ste izgoreli, ni pametno, da preveč mučite svoje telo. Naj bo šport in miganje zabava, sprostitev in nikar ponovno razlog za tekmo in boj za super rezultate.

Telovadite, ker tako čutite, ker se potem bolje počutite, in ne zato, da boste hitrejši in močnejši od sodelavca. Miganje vam bo koristilo le, če boste v njem uživali. Pehanje za dobrimi rezultati vas bo ponovno spravilo le v stres.

4. Izklopite gretje, vklopite hlajenje

Naredite seznam ljudi, s katerimi ste redno v stikih. Potem naredite seznam prostorov, kjer se največ zadržujete – pisarna, avto, najljubša kavarna, dom. In končno naredite še seznam svojih običajnih dnevnih aktivnosti – od pranja perila do službenih sestankov. Potem si vsako stvari pričarajte v glavi in opazujte, kako vaše telo reagira nanjo. Ali čutite napetost, vam začne trzati čeljust ali pa se nasmejete in začutite sproščenost.

Seveda iz svojega življenja ne boste mogli izločiti prav vseh motilcev ali gretja, a vseeno boste vedeli, kaj vas v življenju hitro pomiri oz. ohladi. Naučiti se morate, kako se spraviti v boljše razpoloženje in počutje. Če ste na primer doma z bolnim otrokom, pokličite zdravo prijateljico, za katero veste, da vas vedno spravi v dobro voljo. Tudi ko imate veliko za delati, se naučite odklopiti, pojdite na sprehod ali pocrkljajte psa – sprostite se vedno, ko je to le možno. 

4. Vadite mirnost

Saj veste, nekateri radi gledajo kuharske oddaje in histerične kuharje, ki popolnoma izgubijo živce ob razkuhanih testeninah. Drugi ne morejo kontrolirati svoje jeze, ko se pokvari računalnik ali se pojavijo težave z avtomobilom.

Praktično vsak ima vaj eno stvar, ki ga popolnoma spravi ob živce, no, večina nas ima več takih stvari. Na vse te težave bi bilo zagotovo bolje in bolj produktivno odreagirati z mirnostjo, ki pa ne pride kar sama od sebe. Vadite, kako ostanete mirni in kako ne izbruhnete ob vsaki manjši težavi. Ponavljajte sami pri sebi, da boste vse lažje rešili, če boste mirni in prijazni – boste videli, da pomaga.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza