Kako veste, da imate čustveno inteligentnega partnerja? To so 4 znaki, ki ne lažejo

10. 6. 2024
Deli
Harmonični odnosi poleg medsebojne naklonjenosti in ljubezni temeljijo na postavkah čustvene inteligence. (foto: Profimedia)
Profimedia

Harmonični odnosi poleg medsebojne naklonjenosti in ljubezni, temeljijo na postavkah čustvene inteligence.

Čustvena inteligenca se namreč odraža skozi celoten odnos, vse od pogovora, kot tudi zmožnosti, da se osebi v partnerskem odnosu čutita, slišita in upoštevata. Toda tudi sicer ta odlična in vsestransko uporabna veščina ljudem daje zmožnost zaznavanja, razumevanja in uravnavanja svojih lastnih čustev in tudi čustev drugih ljudi.

Po raziskavah sodeč, so čustveno inteligentni ljudje bolj empatični in imajo dobro samokontrolo in boljše socialne veščine. Prav tako se ponašajo s tesnejšimi in bolj podpornimi odnosi ter so zadovoljnejši v svojih partnerskih razmerjih. Kako prepoznati, da imate čustveno inteligentnega partnerja, razkrivamo v nadaljevanju. 

Ne spreglejte:

Bistveni pokazatelji čustveno inteligentnega partnerja

1. V odnosu ni manipulacije in čustvenega izsiljevanja

Bistven pokazatelj zdravega odnosa je, da v njem ni manipulacije in kakršnih koli zlorab. Prav tako čustveno inteligenten partner na račun nerazrešenih vzorcev in travm iz preteklosti ne deluje z različnimi nezrelimi igricami, čustvenimi izsiljevanji, bolestnim ljubosumjem in podobno. V kolikor se mora eden izmed partnerjev za dosego cilja zatekati k čustvenemu izsiljevanju, to ni znak čustvene zrelosti.

2. Izražanje resničnih občutkov in iskrena komunikacija

Partnerski odnos je kot življenjski poligon učenja, na katerem se lahko preizkusimo v raznolikih okoliščinah, ki niso vedno prijetne. Včasih tudi v sicer ljubečem razmerju pride do konflikta in razburkanih čustev. V tem primeru čustveno inteligenten partner izrazi svoja občutja in se z njimi tudi sooči na zdrav in konstruktiven način. To pomeni tudi iskreno komunikacijo brez fig v žepu.

Na drugi strani pa se čustveno otopeli partnerji večino časa niso zmožni pogovarjati o svojih čustvih, pogosto jih tlačijo pod preprogo, bežijo pred njimi ali pa za svoj odziv krivijo svoje partnerje.

3. Spoštljivost v vseh ozirih

Čustveno zrel partner je spoštljiv in dostojen, četudi se kdaj znajdeta v vrtincu kakšnega problema, ki se morda na prvi pogled zdi velik zaloga. Ne obklada vas z žaljivkami, prav tako je zmožen priznati svoje napake, če jih naredi ter se za njih opravičiti. Na račun svoje čustvene zrelosti je zmožen uvideti kdaj je potreben pogled na dane okoliščine iz neosebne perspektive, ter se pred reakcijo umiriti in premisliti.

4. Sposobnost dobrega postavljanja mej in upoštevanja meja drugih

Eden izmed pokazateljev, da imate opravka s čustveno zrelim človekom je tudi to, da zna dobro postavljati in upoštevati svoje meje. Pri tem se zaveda svojih potreb, toda ne v egoističnem smislu. Prav tako posluša in upošteva tudi vaše, kar je še eden izmed znakov, da imate ob sebi čustveno zrelega življenjskega sopotnika.

Povzeto po: yourtango.com

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič