Obstajata dva tipa opozorilnih znakov v razmerju – pri enem se nikoli ne konča dobro

Obstajata dva tipa opozorilnih znakov v razmerju – pri enem se nikoli ne konča dobro (foto: Andrea Piacquadio | Pexels) Andrea Piacquadio | Pexels
25. 9. 2020

Obstajata dva tipa opozorilnih znakov v razmerju, pravijo strokovnjaki. Z vsakim od njih se je treba spoprijeti drugače. A za enega velja, da se skoraj nikoli ne konča dobro.

Preden se v vajini zvezi pričnejo resne težave, vas bo na to opozorilo nekaj znakov, ki jim trenutno morda ne posvečate pozornosti. Morda si celo govorite, da pretiravate. Ker gre včasih za tako drobne stvari, da jih komaj zaznate ... A jih. Globoko v sebi. Na drugi strani so posamezniki, ki že ob prvem motečem znaku zaključijo.

Toda obstajata dva tipa opozorilnih znakov - pri enem se nikoli ne konča dobro, pri drugem se lahko z osebo povežeta na drugi ravni.

Obstajajo t. i. tehnične alarmne lučke in osebnostne alarmne lučke. Prve so tiste, ki bolj verjetno vodijo v razpad zveze.

Pexels | Pixabay

Pri prvem tipu opozorilnih znakov (t. i. tehnične alarmne lučke) gre za neko lastnost osebe, ki bi pri večini ljudi vzbudila precejšnjo zaskrbljenost, razlaga zakonska in družinska terapevtka Mari Verano. Nakazujejo, da zveza v osnovi ni varna, pa naj bo iz fizičnega ali čustvenega vidika.

Primer: ta tip vključuje opozorilne znake, da gre z osebo z narcistično motnjo ali da gre za psihopata, oseba pretirano kontrolira ali uporablja 'bombandiranje z ljubeznijo'.

'Bombandiranje' pomeni, da vas poskuša oseba prevzeti s pretirano ljubečimi besedami, dejanji in vedenjem, toda zanima jo le manipulacija, je za spletno stran Healthline razložila terapevtka Shirin Peykar.

Ta tehnika manipulacije se pogosto uporablja za pridobivanje vašega zaupanja in naklonjenosti, ker želi druga oseba doseči nek svj cilj.

Ti opozorilni znaki bodo za mnoge odločilni. V tem primeru je morda celo bolje popolnoma prekiniti stike z osebo, pravi terapevtka. Težko bo ohraniti zdrav odnos s takšno osebo.

Drugi tip opozorilnih znakov v razmerju so t. i. osebnostne alarmne lučke.

Edward Eyer | Pexels

To so znaki, ki kažejo, da oseba morda ni prava, ker si ne delita istih pogledov, ciljev in vrednot.

Ti opozorilni znaki ne nakazuejo, da gre za osebo, ki je nevarna ali na splošno neprijetna, pomeni le, da se morda ljubezensko ne ujameta najbolje.

Na primer: vi si želite otroka, on/ona si ga ne.

Vendar je treba tudi takšne opozorilne znake nujno nasloviti, četudi se ne zdi, da so tako nujni. Iz spoštovanja do sebe in do vašega partnerja. Pa tudi, da se izognete oklepanja zveze zaradi napačnih razlogov.

Čeprav se ljubezensko ne ujameta, ima lahko ta oseba še vedno posebno mesto v vašem življenju. Postaneta lahko denimo najboljša prijatelja, še posebej, če je prisotno močno medsebojno spoštovanje.

Prirejeno po:  This One Dating Red Flag Never Ends Well, Experts Say

Ste si že prenesli brezplačno e-knjigo z vsem, kar potrebujete za tek?

V njej vas čaka: 
  • kopica nasvetov strokovnjakov o tehniki in opremi
  • slastni recepti
  • zgodbe in misli za motivacijo
  • načrti treningov za 5, 10 in 21 km ...

... in še mnogo drugega, kar vam bo pomagalo do boljših rezultatov! 

Prenesite e-knjigo TUKAJ
Preberite še: