Radi spijete kozarček rujnega z vašim partnerjem? Študija razkrila osupljive posledice

8. 7. 2024
Deli
Pari, ki skupaj uživajo ob pijači, običajno živijo dlje, je pokazala študija. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ljudje v zvezi, v kateri oba partnerja pijeta alkohol (seveda občasno), običajno živijo dlje, razkriva študija. Toda raziskovalci ne vedo, zakaj se znajdejo bolje kot abstinenti ali pari, v katerih samo eden pije.

Pari, ki skupaj uživajo ob pijači, običajno živijo dlje, je pokazala študija. Navdihnila jih je teorija "partnerstva pri pitju" - kjer imajo pari s podobnimi vzorci uživanja alkohola manj konfliktov in daljše zakone. Toda ekipa se je osredotočila na zdravje in ne na uspeh v zvezi.

Preberite še: 

Kira Birditt, raziskovalna profesorica na Univerzi v Michiganu, je dejala: "Zanimivo je, da smo ugotovili, da so pari, pri katerih sta oba navedla, da sta pila alkohol v zadnjih treh mesecih, živeli dlje kot drugi pari, pri katerih sta oba navedla, da ne pijeta ali sta imela neskladne vzorce pitja; eden je pil, drugi pa ne.”

Toda študija je posvarila pred pretiranim pitjem, ki seveda vodi do težav.  Gre res le za kozarček na teden, na primer ob koncu tedna. Profesor Birditt je dodal: "Ne vemo, zakaj je pitje alkohola pri obeh partnerjih povezano z daljšim življenjemPrihodnje raziskave bi morale oceniti posledice vzorcev pitja za vsakodnevno zakonsko kakovost in rezultate fizičnega zdravja."

Seveda pa naj spomnimo in opozorimo: Ministrstvo za zdravje opozarja, da je pitje alkohola škodi zdravju.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren