Vrsta prevare, ki ženskam še posebej škoduje: poruši lahko hormonsko ravnovesje in povzroči depresijo

3. 7. 2024
Deli
Ženske najbolj boli, če moški ob varanju do druge ženske goji globoka čustva. (foto: Profimedia)
Profimedia

Varanje lahko povsem uniči zaupanje v zvezi, pa četudi je bil to le enkraten skok čez plot. 

Toda to še ni vse, saj se ob varanju porodi še veliko drugih intenzivnih čustev, med katerimi sta tudi jeza in bolečina. Če bi zakonskega terapevta Teda Krigerja, ki ima izkušnje z več tisoč pari, ki so se spopadli z nezvestobo, vprašali, če je bolj boleče, fizično ali čustveno varanje, bi podal nedvoumen odgovor.

Ne spreglejte:

Ženske najbolj boli, če moški ob varanju do druge ženske goji globoka čustva

Po izkušnjah, ki jih ima pri svojem delu zakonski terapevt, je boleč tako fizični kot čustveni vidik varanja, toda, čustveni je za ženske še veliko hujši. Ko ženska namreč verjame, da moški goji globoka čustva do druge ženske, jo to še veliko bolj prizadene.

Kje tiči razlog? Večina žensk veliko dela vloži na čustveno povezanost, ki jo zgradi s partnerjem, kar ji predstavlja tudi temelj njune ljubezni. Temu sledi intimni odnos, ki izhaja neposredno iz čustvene povezanosti.  

»Videl sem, kako se ženske boleče odzovejo na varanje, toda to se omili, ko slišijo besede svojega moškega, v stilu, da ni imel čustev do druge ženske in da ga je gnalo le čisto poželenje,« pravi Kriger.  

Kako se posledice prevare pokažejo v praksi?

Zakonski terapevt je na podlagi izkušenj svojega dela izpostavil dva primera, kako uničujoče lahko varanje vpliva na večino žensk.  

Za prvi primer je zakonski terapevt navedel: »Imel sem več intenzivnih srečanj s parom. Bila sta pripravljena na ločitev, saj je moški v zadnjih treh letih in pol razvil globok odnos s svojo tajnico, toda nista imela intimnega stika, le zabavala sta se v družbi drug drugega.«

Za drugi primer je podal, da je imel izkušnje še z enim parom, kjer pa je moški imel afero za eno noč (dvakrat) z ženskami, ki jih je spoznal na internetu.  

Prevara ima lahko številne resne posledice tudi na zdravje.

Prevara ima lahko številne resne posledice tudi na zdravje.

Profimedia

Varanje in vpliv na hormonsko stanje ter psihično zdravje  

Prevara ima lahko številne resne posledice tudi na zdravje. Ženski hormonski sistem je veliko bolj občutljiv na to, kako povezana se ženska počuti s svojim partnerjem. V prvem primeru se ženska ne počuti več čustveno povezana s svojim partnerjem, kar lahko povzroči močno depresijo in tesnobo, prav tako občutek nepovezanosti in nepomembnosti zmanjšata nastanek pomembnih hormonov, kot sta oksitocin in estrogen.  

V drugem primeru je moški sicer imel intimne afere in težave z odvisnostjo od filmov za odrasle, toda žena je prevaro doživljala manj osebno, medtem, ko se je žena iz prvega primera počutila izdano zaradi čustvene naveze, ki sta jo njen mož in tajnica v tem času zgradila.

Čeprav si par sedaj močno prizadeva rešiti zakon, bo ženska iz prvega primera potrebovala veliko več časa, da se čustveno pozdravi kot ženska iz drugega primera, kjer ni prišlo do čustvene povezanosti med njenim moškim in drugo žensko.

Vir: sensa.mondo.rs

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren