10 vadb, pri katerih porabite več kalorij kot pri teku

10 vadb, pri katerih porabite več kalorij kot pri teku (foto: Profimedia) Profimedia
26. 8. 2016

Tek s seboj prinese veliko dobrih stvari, a ga kar nekaj ljudi ne mara. Nič zato. Tu so še druge vadbe, ki so prav tako koristne. Zbrali smo jih 10 in vsaj ena vam pa vendar mora biti všeč.

1. Kolebnica

Poskoki čez kolebnico niso dobri le za dvig utripa in kurjenje kalorij, ampak izboljšajo tudi vaše ravnotežje in koordinacijo. Intervali umirjenega in intenzivnega skakanja vam v eni minuti odnesejo od 13 do 15 kalorij.

Gibi so odlični tudi za oblikovanje ramen in celega telesa, poleg tega pa boste nabirali fizično kondicijo.

Ne verjamete? Poskusite 10-minutni trening s kolebnico (video).

2. Vojaški poskoki (burpees)

Zagotovo se še iz osnovne šole spomnite vojaških skokov, ki smo jih vsi delali za ogrevanje na šolski telovadbi. In naj vam povemo, da so poskoki odlični za porabljanje kalorij. Približno 80 kilogramov težak moški z enim poskokom porabi 1,5 kalorije.

Vaš cilj naj bo 10 vojaških poskokov v eni minuti. Eksplozivni gibi bodo dvignili tudi vaš srčni utrip in oblikovali telo od glave do peta.

3. Plavanje

Plavanje je izredno dobrodejno za naše telo in eden od športov, pri katerem pokurimo zares veliko kalorij. Če bi plavali metuljčka, bi v eni uri porabili celo 976 kalorij, seveda odvisno od intenzivnosti vadbe in vaše teže. Z normalno intenzivnim plavanjem v prsnem ali prostem slogu boste porabili od 600 do 800 kalorij in še več.

Ne čakajte poletja in dopusta. Preberite 7 dobrih razlogov, zakaj bi morali začeti redno plavati.

4. Rolanje

Morda se vam lahko rolanje zdi kot lahkotna zabava, a v resnici je to zelo intenzivno gibanje, ob katerem se lepo oblikujejo mišice, posebej na nogi in še bolj krasno se porabljajo kalorije.

5. Veslanje

Čeprav je veslanje sedeč šport, je izredno naporen. V eni uri lahko porabite skoraj 700 kalorij. Veslanje (tudi tisto na fitnesu) je sploh eden od najbolj napornih in učinkovitih športov, ki jih lahko uvrstite v svoj športni program.

6. Ples

Ples vam bo v eni uri naredil prostor za nov kos torte za 443 kalorij, zato naslednjič, ko vas prijatelji povabijo v diskoteko ali na ples, nikar ne recite ne.

Poglejte si video, kako mlada mamica v sedmem mesecu nosečnosti zapleše skupaj s svojimi učenci. Navdušila vas bo!

7. Kettlebell

Ročke 'kettlebell' so odlične za kurjenje kalorij in oblikovanje vašega telesa. Najprej se dobro ogrejte, potem pa sledite našim navodilom.

Vedno začnite iz iste pozicije, ko imate noge rahlo širše postavljene od ramen.

Kettlebell držite z obema rokama, hrbet naj bo raven, trebušne mišice napete, nato pa delajte počepe od tal do iztegnjenih nog. Pogled je usmerjen naprej.

Primite kettlebell in roko vzravnano držite ob telesu spredaj. Stopala so v širini ramen. Nato zazibajte kettlebell in ga dvignite v zrak. Ko je roka v višini vaših prsi, kettlebell preložite za podlahtnico. En sam gib, ki aktivira celotno telo.

Kettlebell držite nad glavo, roka je vzravnana. Noge so v širini ramen, stopala obrnjena v levo za 45 stopinj. Naredite predklon vstran in se s prosto roko dotaknite stopala. Roka, v kateri držite kettlebell, je ves čas v zraku, vzravnana. V predklonu se za kratek čas zadržite in nato spet vzravnajte. To je vaja, s katero boste okrepili ramena in aktivirali mišice jedra.

8. Prosto plezanje

Prosto plezanje je trenutno pri nas ena od bolj priljubljenih rekreacij za otroke in odrasle. A plezanje ni le zabavno in polno izzivov, ampak z njim lahko v eni uri porabiti tudi okoli 450 kalorij.

9. Hoja v hrib z obremenitvijo

Zagotovo veste, da zna biti že hoja v hrib hudičevo naporna zadeva, a vse skupaj si lahko še otežimo z utežmi. Ta vadba je super učinkovita, napredovali boste v vse smeri, v eni uri pa boste pokurili vsaj 415 kalorij.

Več: Kaj nas pohodništvo uči o življenju?

10. Boksanje

Nadenite si rokavice in jo mahnite v telovadnico, saj je boksanje šport, kjer boste dosegali rekorde v porabi kalorij. Povprečen moški bo v uri boksanja porabil okoli 727 kalorij. Mimogrede – Adriana Lima je v Riu prav ambasadorka olimpijskega boksa in pravi, da ji je boksanje spremenilo življenje in postavo.

Bi vseeno poskusili s tekom?

Predlagamo, da se nam pridružite in trenirate skupaj z nami. V družbi je vedno lažje. In zabavneje. Za dosego ciljev pa bo poskrbela odlična ekipa vrhunskih trenerjev.

Za več preverite na povezavi Tekaški treningi