To se bo zgodilo, če boste plank izvajali vsak dan

To se bo zgodilo, če boste plank izvajali vsak dan (foto: Profimedia) Profimedia
3. 2. 2019

Deska (ali plank) je primerna za vse: ljubitelje športa in tiste, ki se mu raje izognete. Preprosta vaja ima mnoge pozitivne učinke in hkrati deluje na več mišičnih skupin.

Uteži nadomestite z lastno telesno težo in si vsak dan vzemite 10 minut za zdravo telo. Čas prilagodite glede na svoje zmožnosti in si vmes privoščite krajše odmore.

Močnejši trup

Deska je odlična vaja za trebušne mišice, saj vplivajo na vse mišične skupine. Kljub temu ne izpuščajte vadbe za vsako skupino posebej. Opazili boste izboljšanje:

  1. pri dvigovanju uteži,
  2. lažjim ukvarjanjem s športnimi aktivnostmi, še posebej s poskoki,
  3. pri oblikovani zadnjici in močnem telesu.

Manjše tveganje za poškodbe hrbta

Vaja omogoča oblikovanje mišic, medtem ko hkrati poskrbi, da na hrbtenico in boke ne izvajate preveč pritiska. Zato ne preprečuje le bolečin v hrbtu, ampak tudi ojača mišice in zagotovi trdno podporo za hrbtenico. 

Pospešen metabolizem

Plank predstavlja izziv celemu telesu, saj boste ob vsakdanjem izvajanju porabili več kalorij kot pri trebušnjakih. Mišice, ki jih krepite med vajo, bodo poskrbele, da boste porabljali energijo tudi pri sedenju. Z vsakodnevnim 10 minutnim plankom (s potrebnimi pavzami seveda) lahko poskrbite tudi za metabolizem, ki bo pospešeno deloval cel dan, celo med spanjem.

Pokončna drža

Najlepša drža je pokončna in vzravnana. Z utrditvijo hrbta boste telesu omogočili lepšo držo, saj trebušne mišice vplivajo na vrat, ramena, prsa in hrbet.

Ravnotežje

Ne morete stati na eni nogi, ne da bi zraven krilili z rokami? Ni nujno, da ste pred tem pregloboko pogledali v kozarec, ampak vam trebušne mišice ne dajejo dovolj opore, da bi imeli ravnotežje. Pri tem še posebej pomaga stranski plank.

plank

Gibčnost

Gibčnost je ključna pozitivna posledica izvajanja deske, saj se pri tem in širijo tudi ramena, lopatice in ključnica, medtem ko se hkrati raztegujejo stegenske mišice, noge in prsti. Dodaten učinek boste dosegli s stranskim plankom.

Preberite tudi: