25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Aktivni.si treningi so zaključeni! Česa smo se naučili?

Aktivni.si treningi so zaključeni! Česa smo se naučili? (foto: profimedia) profimedia
31. 8. 2018

V četrtek smo še zadnjič “športali” skupaj na aktivni.si treningu pod vodstvom trenerjev. Čestitke vsem, ki ste se potili z nami! Poglejmo, česa smo se naučili in kaj lahko uporabimo tudi, ko bomo telovadili sami.

V nekaj mesecih potenja na skupnih treningih smo se utrdili, in če ste pridno telovadili tudi sami, ste že lahko opazili napredek pri športnem nastopu. Na kratko obnovimo, česa smo se naučili in kaj bomo uporabili tudi pri nadaljnjih športnih aktivnostih.

1. Narava je najboljša telovadnica

Vadbe so potekale na prostem, zato smo bili deležni tako visokih kot malce nižjih temperatur, ampak vedno nam je uspelo iz sebe iztisniti največ, kar zmoremo. Narava uči predvsem prilagodljivosti, saj smo v ekstremno visokih temperaturah trening malce olajšali, medtem ko smo ga v znosnejšem ozračju otežili. Vemo tudi, da moramo imeti na zalogi plan B, saj nam jo je nekajkrat zagodel dež in smo morali gibanje nadoknaditi drug dan ali v zaprtem prostoru. Opazite lahko še nekatere druge prednosti, ki jih prinaša gibanje v naravi:

  • po treningu se počutite precej boljše, kot bi se v (prepotenem) zaprtem prostoru

  • gibanje v naravi daje večji užitek, saj se ozadje vedno spreminja in postreže s čudovitimi prizori

  • čas hitreje mine, ko se potite zunaj, zato so treningi običajno daljši

  • ne potrebujete denarja za članarino
2. Pravilna izvedba vaje šteje več kot število ponovitev

Tudi tu velja pravilo “manj je več”, saj smo naredili veliko več dobrega, ko smo počasi in pravilno izvajali vaje, dokler nismo popolnoma osvojili gibanja.

3. Pri skupinski vadbi vztrajamo dlje

Sami bi verjetno odnehali že po nekaj ponovitvah, na skupinski vadbi pa smo iz sebe stisnili še zadnje atome moči in zdržali tistih nekaj dodatnih sekund planka ali sklec, saj smo videli, da “trpijo” tudi drugi. Kadar smo skupaj, se spodbujamo in prekosimo sami sebe.

4. Imamo več energije in se bolje počutimo

Ob nekaterih dnevih bi najraje obležali na kavču, pa smo se vseeno pripravili in prišli na vadbo. Po koncu nam ni bilo žal, saj smo se domov odpravili dobre volje in polni energije. Če ste spremljali napredek, ste opazili, da zmorete več, kot ste na začetku in najdete manj trenutkov, ko ste brezvoljni in utrujeni.

vaje

Kaj vse naj bi (poleg teka) počeli tekači za dober rezultat?

Veliko pozornosti smo namenili vajam, ki bi izboljšale tekaški nastop in pripravljenost. Na kratko povzemimo, česa pri treningih teka ne smemo pozabiti. 

  • Priporočljivo je, da tekači ne izvajajo zgolj vadbe v obliki teka, ampak kombinirajo še druge vrste treningov, kot so vaje za moč.

  • Z utrjenim trupom in okrepljenimi nogami zmanjšamo tveganje za poškodbe in se lahko znebimo nadležnega zbadanja pod rebri.

  • Vaje za moč morajo biti prilagojene tako, da sodeluje celo telo: v trening vključite vaje za hrbet, trebuh, boke in zadnjico ter noge. Ne pretiravajte z utrjevanjem zgolj enega dela telesa.

  • Večkrat bi morali ponoviti atletsko abecedo (nizki, srednji in visoki skiping, zametavanje, hopsanje …), saj s pravilno izvedbo teh vaj dosežemo pravilnejšo tehniko teka.

  • Če želite napredovati pri teku, morate občasno izvajati tudi intervalni trening, torej hitrejši tek na določenih razdaljah in tek v klanec.

  • Napake pri tehniki teka bo najbolj zanesljivo prepoznal trener, ki bo svetoval tudi, kako jih odpraviti.

Preverite še druge nasvete trenerja: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri