Zakaj se izplača dan začeti s sprehodom?

Zakaj se izplača dan začeti s sprehodom? (foto: Profimedia) Profimedia
27. 2. 2023

Zakaj bi zjutraj najprej obuli športne copate in odšli na sprehod? Ja, še pred službo! Imamo kar nekaj razlogov, zakaj se to izplača. 

Zjutraj vadba zagotovo ni prva stvar, na katero pomislite. Prej vam pade na pamet vprašanje, ali bi lahko spali še kakšno minuto dlje, kajne? No, ponovno boste razmislili o tem, ko vam predstavimo razloge. 

Zakaj je dobro dan začeti s sprehodom

Več energije

Sprehod vam bo dal dovolj energije za dan, celo več kot skodelica kave. Dovolj bo npr. že kakšnih 20 minut, da boste opazili razliko, a bodite dosledni. Kadar nimate časa za sprehod, lahko 10 minut hodite po stopnicah - tudi to bo dvignilo utrip in vas prebudilo. 

Boljše razpoloženje

Jutranja hoja ima kar nekaj učinkov na počutje. Zaradi sproščanja hormonov sreče, boste dobre volje, ne boste imeli občutka utesnjenosti in tesnobe, manj bo stresa in lahko se izboljša samopodoba. 

Za najboljše rezultate hodite vsaj 5-krat tedensko, 20 do 30 minut dnevno. 

Dodali boste aktivne minute

Koliko aktivnih minut naberete čez teden? Tista dva dneva, ko imate na sporedu enourno vadbo ne zadostita tedenski potrebi po gibanju. Če se na sprehod odpravite že zjutraj, si boste prihranili izgovore o pomanjkanju časa in utrujenosti. Ne bodo vas zamotile ostale dejavnosti in naloge. 

Hoja pomaga vzdrževati težo

Če stremite k ohranjanju teže, je pomembno, da se gibate tudi čez dan, ne le v fitnesu. Porabili boste kar nekaj kalorij in že zjutraj poskrbeli za rekreacijo. 

Poskrbite za zdravje

Gibanje krepi imunski sistem, ki se zato lažje brani pred virusi in bakterijami. Nekatere raziskave hojo povezujejo tudi z manjšim tveganjem za nekatere bolezni npr. za bolezni srca, sladkorno bolezen, druge bolezni povezane z debelostjo ...

Krepite mišice

Z redno hojo lahko okrepite mišice v nogah, vendar morate pospešiti tempo in hoditi hitro. Lahko izberete tudi hojo v hrib. Ne pozabite, da že po 30. letu kmalu začnemo izgubljati določen procent mišic vsakih nekaj let, zato poskrbite, da se to ne bo dogajalo prehitro. 

Za jasne misli

Kako bi bolje začeli dan, kot z jasnimi mislimi, pripravljenimi na sprejemanje odločitev in na delo? Na sprehodu se boste znebili stresa in precej lažje začeli s službo ali zadolžitvami. 

Boljši spanec

Imate težave s spanjem? Lahko je krivo tudi to, da niste dovolj utrujeni. Dodatna aktivnost čez dan vam lahko prinese prijetno utrujenost zvečer in vas zaziba v spanec. 

Bolj zdrave odločitve

Če boste dan začeli s sprehodom, boste verjetno pojedli zdrav zajtrk in na sploh sprejemali boljše odločitve čez dan. Morda vas popoldne odnese na še kakšen sprehod z bližnjimi?

Izognite se vročini

To pride prav predvsem poleti, ko se že v jutranjih urah ozračje precej segreje in je prevroče za športne aktivnosti. Jutranji sprehod vas bo ohladil in poskrbel, da boste vseeno aktivni. 

Se še držite svojih novoletnih zaobljub glede gibanja? Poslušajte, kaj nam je o tem v podkastu povedala športna trenerka Tjaša Babnik: