7 odličnih predlogov za trening hoje

7 odličnih predlogov za trening hoje (foto: Profimedia) Profimedia
18. 8. 2017 Vir: Lisa

Ni pomembno, ali bi radi le kurili maščobe, dvignili svojo energijo ali razpoloženje ali pa bi pač radi le malo oblikovali pomembna mesta – za vas imamo odlične predloge za trening hoje.

Vse smo preizkusili tudi sami, so odlični in delujejo. Izberite svoj cilj in ja – začnite hoditi.

1. Trening: Hitra hoja za večji napredek

Čas: 25 do 30 minut

Hitreje boste hodili, dlje boste prišli in porabili boste več kalorij. Pet minut se ogrevajte, nato 10 minut hodite maksimalno hitro, kar lahko. Prav presenečeni boste, kako daleč boste prišli v 10 minutah.

Nato se obrnite in spet stopnjujte svoj tempo do maksimuma, a bolj se bližate cilju, bolj upočasnite korak. Vsakič, ko imate na sporedu ta trening, poskusite hoditi hitreje in narediti čim več kilometrov.

Preberite: 15 minut hitre hoje za več energije

2. Trening: Mega poraba kalorij

Čas: 60 + minut (odlična izbira za vikend)

V več kot eni uri treninga boste porabili zares lepo biro kalorij, zlasti če primerjate s polurnim treningom. Lahko porabite več kot 350 kalorij, kar je že lep dosežek (pokurili boste na primer kos slastne torte).

Tak trening je odličen za vašo kondicijsko pripravljenost in lahko si postavite tudi nove cilje, na primer prehoditi mali maraton (21 kilometrov). To je tudi odlična izbira, da v družbi izgubljate kilograme. Dobite se s prijatelji, skupaj ujemite hiter korak, hujšajte in se vmes še vse pogovorite. V družbi vam tudi ne bo dolgčas in ne boste predčasno zaključili treninga.

3. Trening: Stopite trebuh

Čas: 10 + minut

To je zelo intenziven trening, ko ste na tesnem s časom in bi radi na hitro dvignili pulz in kurili maščobe.

Če boste zares intenzivno hodili, boste svoje maščobne zaloge na trebuhu zmanjšali petkrat hitreje kot pri hoji v počasnejšem tempu. Poskusite 10 minut držati zares visoko intenzivni trening, učinek bo fantastičen.

4. Trening: Učvrstitev zadnjice

Čas: 16 minut in več

Pri tem treningu jo boste morali ubrati v hrib, saj pri hoji navkreber mišice delajo kar 25 odstotkov bolj kot na ravnem terenu.

Najprej se dobro ogrejte, nato pa vsaj tri minute intenzivno hodite v klanec. Potem se spustite navzdol, tudi pri hoji po klancu navzdol ritne mišice namreč močno delajo in migajo. Trening končajte z zmerno hojo, da umirite utrip in sprostite mišice.

5. Trening: Hoja za srečo

Čas: 10 minut in več

Zdaj se zares osredotočite le nase. Osredotočite se na svoja stopala, začutite tla pod nogami in poskušajte razmišljati v smeri peta–prsti. Vsaj od 2 do 3 minute poskušajte popolnoma začutiti svoj korak. Potem se osredotočite na dihanje. Držite se pokonci in mislite na dihanje, naj vaša pljuča zadihajo na polno.

Mislite si: svež zrak noter, slab zrak ven. Boste videli, kako bo vaša glava po koncu treninga popolnoma prečiščena.

Preberite: Aktivna meditacija med hojo

6. Trening: Dodajte uteži

Čas: poljubno

V športni trgovini si kupite uteži, ki jih lahko kot zapestnico daste na roke ali noge. Tako boste močno spodbudili porabo kalorij, bolj pa bodo delale tudi vaše mišice. Posledično bodo vaše roke in noge lepše oblikovane. Nikar ne pretiravajte s težo, že pol kilograma je lahko dovolj.

7. Trening: Hoja v fitnesu

Čas: 30 minut

Tekaške steze v fitnesu so vedno priročna stvar, še bolje pa je, če jo imate doma in lahko nanjo skočite, kadar imate čas. In tukaj tudi ni nobenih izgovorov zaradi slabega vremena, prometa ali teme.

Zelo vas bo motiviralo tudi, ker boste imeli ves čas pod kontrolo svoj napredek, kako iz tedna v teden hodite hitreje in z večjo lahkoto.

Hitrost si na začetku prilagodite, začnite počasi in nato stopnjujte tempo. V pol ure poskusite porabiti več kot 150 kalorij.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri