S to tehniko hoje spodbudite cirkulacijo, zmanjšate vnetja in porabite več kalorij!

7. 5. 2024
Deli
S to tehniko hoje spodbudite cirkulacijo, zmanjšate vnetja in porabite več kalorij! (foto: Profimedia)
Profimedia

Radi hodite in obožujete sprehode? Preverite, s kakšno tehniko hoje boste imeli še več koristi za zdravje.

Hoja je preprosta aktivnost, ki si jo lahko privošči vsak in jo lahko vključimo v katerikoli del dneva. S hojo boste zlahka v svoje dneve vnesli več aktivnih minut, saj tista ura načrtovane vadbe žal ne prinese dovolj gibanja za cel teden. Je pa dober začetek! Tudi pri hoji obstaja nekaj pravil in tehnik, s katerimi boste dosegli večji učinek in kar nekaj dobrih posledic za zdravje. 

Ne spreglejte:

S to tehniko hoje bi lahko dolgoročno dosegli naravni vzorec hoje, ki je ogrožen, ko si na noge nataknemo ... čevlje. Posebej tisti bolj oblazinjeni preprečujejo delovanje celotnega stopala in onemogočajo stik s tlemi, po katerih hodimo. Večinoma brez čevljev seveda ne gre, saj hodimo v službo, po opravkih, zunaj je mrzlo in deževno ... 

Kadar le lahko in imate možnost, pa si privoščite malce bosonoge hoje. 

Zakaj? Ker boste tako omogočili delovanje mišic, ki se v čevlju ne morejo premikati in okrepili telo. Bosonoga hoja ima še kar nekaj drugih prednosti: 

  • Boljši nadzor nad stopalom, kadar hodite bosi. Po neravnih tleh boste morali loviti ravnotežje, lahko pa dodatno vadite tako, da stojite na eni nogi, bosi izvajate določene vaje, hodite po prstih ...
  • Izboljšali boste cirkulacijo, kar pomeni tudi manj vnetij v telesu. 
  • Z bosonogo hojo lahko porabite več kalorij kot kadar hodite v čevljih, saj uporabljate več mišic, slednje pa se morajo bolje odzivati na vsak korak. 
  • Izboljšali boste ravnotežje, kar se nanaša na prvo točko, bolje se boste zavedali svojega telesa, to pa lahko pomaga tudi pri lajšanju bolečin. 
  • Stopalo bo gibljivejše, posledično se bo izboljšala gibljivost kolkov, kolen in trupa. 
  • Bosonoga hoja bo izboljšala gibanje gležnjev, okrepila vezi in mišice ter jih stabilizirala. 
  • Stopalom boste privoščili olajšanje, saj so zaradi ozkih, premajhnih in neprilagojenih čevljev zakrčena, velikokrat tudi deformirana. 
  • Ko bodo mišice nog okrepljene, bodo lahko bolje podpirale spodnji del hrbta, kar pomeni, da bodo vaše bolečine skrivnostno izginile. V dan dodajte še malce več gibanja in manj sedenja, pa bo vaš hrbet v odličnem stanju. 
  • Povečali boste obseg gibanja in fleksibilnost, kar vam bo prišlo prav tako v vsakdanjem življenju kot pri vaših aktivnostih. 
  • To je odličen način, da se prizemljite in povežete z naravo. Znebite se stresa in vsaj za trenutek pozabite na skrbi. 
Profimedia

Bi morali že danes ven bosi? 

Bosonoga hoja ima precej dobrih lastnosti, vendar ne hitite in ne pretiravajte. Če do sedaj niste velikokrat hodili bosi, potem začnite kar doma. Kadar je toplo in imate to možnost, se po svojem domu sprehajajte bosi. S tem boste pripravili stopalo na hojo zunaj. Imejte v mislih, da je stopalo zakrčeno in negibljivo, zato morate najprej razgibati in ogreti mišice, da ne tvegate poškodb. 

Ko boste nekaj časa bosi hodili doma, je najbolje, da za začetek izberete mehkejšo površino, kot je trava ali zemlja. Najbolj varno bo v okolici vašega vrta - če imate teraso ali vrt, hodite bosi kar tam. Če bi pretiravali in izbrali npr. kamnit teren, bi s slabo mehaniko stopala hitro tvegali zvin gležnja ali druge poškodbe stopal. 

Odpravite se do trenerja in ga povprašajte glede bosonoge vadbe in vaj, ki jih lahko začnete izvajati za krepitev gležnjev in stopal. Ko boste nekaj časa krepili stopala, izberite bolj grob teren za boso hojo. Če začutite bolečino, takoj prenehajte. Doma stopala dobro očistite, saj jih lahko izpostavite bakterijam in drugim nevarnostim zunaj. 

Viri: https://combegrove.com/, https://www.thefoothut.co.uk/, www.healthline.com

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih