Kako lahko jutranji sprehodi izboljšajo vaše zdravje?

21. 5. 2024
Deli
Kako lahko jutranji sprehodi izboljšajo vaše zdravje? (foto: Profimedia)
Profimedia

Dali vam bomo vse razloge, zakaj bi se morali že zjutraj odpraviti na sprehod. 😉

Obožujete sprehode? Vsekakor vam lahko dajo veliko, vse od fizične kondicije pa do sprostitve, umirjenosti, prečiščenih misli ... Če znate sprehode dobro izkoristiti. Kadar le imate čas, se odpravite kam v naravo, kjer boste deležni še več koristi hoje. V nadaljevanju vam razkrijemo, zakaj bi morali na sprehode hoditi že zjutraj v zgodnjih urah. 

Kako na vas vpliva jutranji sprehod?

Včasih bi se splačalo iz postelje vstati kakšno minuto prej, si obuti superge in se odpraviti ven. Poglejte, zakaj. 

Boljši spanec

Že zjutraj lahko poskrbite za boljši spanec! Celo manjša raziskava iz leta 2017 je pokazala, da so bolje spali prostovoljci, ki so se sprehajali zjutraj, kot tisti, ki so bili fizično aktivni zvečer. Znano je, da aerobna vadba stimulira možgane in nas prebudi, zato se ji raje izognite nekaj ur pred spanjem, posebej če imate težave. Morda tu tiči razlog, zakaj ne morete zaspati, ali se stalno premetavate. 

Napolni z energijo

Če dneva ne začnete le s kavo ali hitenjem skozi vrata, pač pa s sprehodom, se boste napolnili z energijo, ki se vas bo držala cel dan. Če se le da, hodite po gozdni poti, po travniku, kje blizu reke ... Po zelenih kotičkih, ki vas bodo še dodatno spravili v dobro voljo. Morda najdete novo pot v službo. 

Boljša cirkulacija krvi

Ko hodite, bodite pozorni na svoj tempo - če boste hodili hitreje ali v hrib, boste sčasoma poskrbeli tudi za težo (ob drugih vrstah vadbe in uravnoteženi prehrani). Srčni utrip se pospeši, krvni tlak je nižji, to pa zmanjša tveganje za srčno kap in druge težave, povezane s srcem. Veliko razliko naredi že 20 do 30 minuten sprehod, tako da ne rabite vedno hoditi več ur, da bi dosegli dobre rezultate. 

Ko boste izboljšali cirkulacijo krvi, bodo organi prej dobili hranljive snovi, ki jih potrebujejo za delovanje in možgani več kisika. Lažje boste mislili, se osredotočili in reševali težave. 

Preverite še: 

Dobro za sklepe

Hoja je nizko intenzivna vadba, zato s sprehodi lahko poskrbite za fleksibilne sklepe in zdrave kosti. In ker lahko sami prilagajte tempo ter izbirate teren, je takšna oblika vadbe primerna tudi za tiste, ki imajo bolečine v sklepih ali katero od bolezni, ki se nanaša na ta predel, npr. artritis. Pomembno je tudi, da izberete prave čevlje, kar vam bodo svetovali v specializiranih trgovinah. 

Okrepljene mišice

Sprehodi so odlična priložnost, da okrepite mišice, predvsem v nogah. Za to bo potreben intenzivnejši sprehod, torej hoja v hrib in hitra hoja. Poleg tega lahko med sprehodom naredite še nekaj drugih vaj, na primer izpadne korake, sklece, počepe ... Ne rabite hoditi več ur in pretiravati - potrebna je potrpežljivost. Čez čas boste opazili, da ste močnejši, hodite hitreje, lahko prehodite daljšo razdaljo ... 

Samo hoja ne bo dovolj za krepitev telesa. Omislite si tudi vadbo moči, ki jo boste izvajali redno in s tem poskrbeli za počasen proces staranja, dobro mobilnost, držo telesa. 

Manjše tveganje za bolezni

Z jutranjimi sprehodi lahko poskrbite za zdravje celega telesa. Okrepili boste imunski sistem in zmanjšali tveganje za kar nekaj bolezni: diabetes, visok krvni tlak, bolezni srca in ožilja, debelost ... In to že z rednimi pol urnimi sprehodi. Sprehodi torej ne bodo rešili vaših zdravstvenih težav, ampak pomagali skrbeti za zdravje. 

Vir: Greatist

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren