Koliko korakov naredite dnevno? In kaj se zgodi, če dosežete magično mejo 10.000 korakov na dan?

Koliko korakov naredite dnevno? In kaj se zgodi, če dosežete magično mejo 10.000 korakov na dan? (foto: Profimedia) Profimedia
10. 2. 2023

Večina ljudi ne bi znala odgovoriti na zgornje vprašanje, zato je tu odgovor: malo aktivna oseba dnevno naredi med 3500 in 5000 korakov. Kaj bi se zgodilo, če bi številko povečali? 

Hoja je najbolj enostaven in najcenejši način za zagotavljanje boljšega zdravja. Potrebujete le par športnih copat in topla oblačila, včasih pa tudi tega ne. In najboljše je, da hojo lahko izvajate kjerkoli, tudi na poti v službo, med opravki, ko greste na pijačo, ko se družite s štirinožnim prijateljem ... Tudi zdravniki mnogokrat priporočajo redne sprehode. 

Poglejmo, zakaj je hoja tako koristna in kaj za vraga pomeni tista številka 10.000 korakov. 

Za štetje korakov je danes na voljo mnogo pametnih naprav in aplikacij, zato s tem ne bi smeli imeti težav. Če želite začeti šteti korake in jih povečati na 10.000, se vam obeta kar nekaj dobrih posledic na zdravje. Vendar ne pretiravajte. Če do sedaj niste bili aktivni, potem najprej korake povečajte npr. na 6000, potem počasi na 8000 in stopnjujte do 10.000. Ne prehitevajte in se tega lotite varno. 

S hojo boste skrbeli za vzdrževanje telesne teže in oblikovanje postave, normalne ravni holesterola in krvnega tlaka, boljše razpoloženje in lažje osredotočenje, trden spanec, znebili se boste bolečin v spodnjem delu hrbta, razbremenili se boste stresa, blagodejen vpliv na srce, pljuča in mišice ... Idealno bi bilo, če bi se na pol urni sprehod lahko odpravili vsak dan. 

Če želite, da hoja pomaga pri hujšanju,

boste morali narediti še kakšen korak več od 10.000. Poleg tega boste morali jesti uravnoteženo in se lotiti načrtovane vadbe, najbolje z osebnim trenerjem, vsaj za začetek. Proces hujšanja bo še vedno dolgotrajen, vendar lahko redna hoja zelo pripomore k dosegu cilja. 

Tisti, ki boste z redno hojo šele začeli, se držite nekaterih nasvetov: 

  • Hojo poskusite v svoj urnik vključiti vsaj petkrat na teden. 

  • Popolni začetniki začnite hoditi v tempu, ki najbolj ustreza vam. Tempo boste postopoma povečevali, dokler ne dosežete hitrosti, pri kateri se boste že malce zadihali, a boste med hojo še vedno lahko govorili. 

  • Vsak teden dodajte nekaj minut. 

  • Pred začetkom kateregakoli programa vadbe se svetuje posvet z zdravnikom, to še posebej, če so prisotne kakršnekoli zdravstvene težave.

Za vas smo pripravili 12-tedenski program hoje za popolne začetnike. Lotite se ga čim prej!