Lubnik – škofjeloška sveta gora

Lubnik – škofjeloška sveta gora (foto: DDD) DDD
26. 6. 2020

Lubnik je 1025 m visok vrh, ki se strmo dviguje zahodno od Škofje Loke. Predstavlja najvzhodnejši vrh Škofjeloškega hribovja ter je s svojo višino tudi eden višjih hribov v tem pogorju.

DDD

Lubnik ima značaj naravne pregrade, saj le nekaj kilometrov oddaljeno Škofjo Loko varuje pred zahodnimi vetrovi. Na vrhu stoji planinska koča - Dom na Lubniku, ki jo je leta 1932 zgradilo Škofjeloško planinsko društvo. V januarju 2018 je dom prejel certifikat "OKOLJU PRIJAZNA KOČA", ki ga podeljuje Planinska zveza Slovenije tistim kočam, ki imajo vzorno urejeno komunalno infrastrukturo, varovanje okolja in je prijazna do obiskovalcev. Da je naziv zaslužen, potrjujejo številni, ki se povzpnejo na škofjeloškega tisočaka Lubnik.

DDD

Z vrha Lubnika se odpira širok pogled na osrednjo Ljubljansko kotlino, Selško dolino, Križno goro, Kamniško-Savinjske Alpe, Julijske Alpe in Polhograjske dolomite. Do vrha vodi več lahkih poti primernih tudi za družine. Iz centra Škofje Loke pa do vrha boste porabil približno 2 uri in 15 minut, najkrajša pa je pot iz vasi Breznica (približno 40 minut hoje).

DDD

Poti na Lubnik so dobro markirane in primerne za vse ter ob vsakem letnem času.

T.D.L.

Še nekaj idej za izlete: Osolnik - kratek, a zanimiv vzpon ali  Slavnik - popoln družinski izlet ali vrh Svete Trojice

Potegujte se za hudo nagrado in prispevajte fotografijo svojega najljubšega kotička v Sloveniji! Preverite TUKAJ