Namesto običajnega kardio treninga vključite TO aktivnost (verjetno boste lažje vztrajali)

Namesto običajnega kardio treninga vključite TO aktivnost (verjetno boste lažje vztrajali) (foto: Profimedia) Profimedia
31. 8. 2021

Če ste se odločili okrepiti telo in ga oblikovati, verjetno izvajate krepilni trening in trenirate z utežmi. A da bi dosegli kar najboljši rezultat in kar najhitreje seveda, zdaj razmišljate, da bi vključili tudi kardio trening. Če vas le ne bi …

Že samo ob pogledu na tekalno stezo zmrazilo. Al pa že preprosto ob misli na tek (ne, čisto zares nismo vsi za tek). Še večja nočna mora so sobna kolesa. In kaj je z vsemi tistimi eliptičnimi napravami?!?

Zaradi tega bi najraje preskočili kar celoten trening.

Toda kardio trening je fantastičen in njegove koristi je skoraj nemogoče našteti, saj zajemajo vse vidike življenja. Od splošnega dobrega počutja do duševnega zdravja, znižuje stres in tveganja za marsikatero bolezen. Ter pomaga pri doseganju ciljev, povezanih s težo.

Tek in kolesarjenje seveda nista edina takšna treninga, ki ju lahko vključite v svoj vadbeni program. In če vam tudi plavanje ni najljubše ... Ali rolanje ...

Za vse vas, ki sovražite tekalne steze, imamo zato lepšo rešitev:

Odpravite se na pohod!

Tako boste zlahka nekajkrat na teden vključili tudi malo kardia, ne da bi pri tem umirali od dolgčasa. Namesto tega boste uživali v povezovanju z naravo.

Nekateri sicer na pohode gledajo kot na počitniško aktivnost ali kot rekreacijo, ki si jo privoščimo na prost vikend … Vendar obstajajo številne pozitivne strani pohodništva, če ga vključite v svoj vadbeni program – in torej postane del treninga.

Če se želite lotiti tega, pa ne veste, kako začeti, je tu nekaj nasvetov.

Izberite pohodniško pot in začnite hoditi …

Prvi mesec:

Glede na smernice, ki jih navajajo v ameriškem Journal of Lifestyle Medicine, prvi mesec vključite tri pohode na teden, ki naj trajajo vsaj 25 do 30 minut. Pohod naj bo na bolj ali manj enakomernem terenu v tekoči, ritmični hoji – približno 5 km na uro.

Drugi mesec:

Prav tako si prizadevajte vključiti tri pohode na teden. Tokrat vključite vsaj 15 minut hoje v hrib, vsak pohod pa naj skupaj traja vsaj 40 do 45 minut. Tedensko poskušajte nabrati 150 minut hoje.

Če nimate takojšnjega dostopa do pohodniških poti ali se tja ne želite voziti trikrat na teden, obstajajo še druge možnosti: vzdržljivost lahko izboljšate s posebnimi treningi hoje. Te lahko opravite kjerkoli. Vključite stopnice, bližnje hribčke, menjajte intenzivnost hoje ipd. Ob koncu tedna pa se odpravite na pravi pohod.  

Ko spopadanje z nakloni in časom ne bo več predstavljalo izziva, lahko povečate stopnjo težavnosti tako:

  • Izberite pohodniško pot in izmerite čas, ki ga porabite, da jo prehodite. Nato izzovite svoje telo – vsak teden poskusite pot prehoditi hitreje.

Vse to seveda načrtujte v skladu s preostalimi treningi.

Ne pozabite!

Čeprav bo pohodništvo postalo del treninga, velja upoštevati nekaj stvari:

Obujte pohodne čevlje, ne tekaških. Še posebej, če se podajate po brezpotjih. Podplat je prilagojen terenu in obutev je navadno nekoliko višja, da nudi oporo tudi vašim gležnjem.

V nahrbtnik pa pospravite še vodo, kakšen prigrizek, paket prve pomoči, svetilko in seveda ne pozabite oblačila, ki so primerna vremenu.

In še en nasvet za konec: pohodništvo vedno jemljite resno in se na vsak pohod dobro pripravite. Ker lahko je zabavno in sproščujoče, a je tudi neprevedljivo in če niste pripravljeni … Varnost naj bo torej na prvem mestu.