Pohodniki pozor: na pohod se nikoli ne odpravite brez te stvari!

Pohodniki pozor: na pohod se nikoli ne odpravite brez te stvari! (foto: Profimedia) Profimedia
10. 10. 2022

Obožujete pohode? Jesen je čudovit čas za izlete, a naj vam izkušnje ne pokvari pomanjkanje opreme. Posebej enega kosa. 

Najprej razjasnimo osnovno: ko se odpravite na izlet, preverite vreme in izberite pohod, ki bo primeren vaši fizični pripravljenosti. Prilagodite vse skupaj najšibkejšemu članu (običajno so to otroci). In še neuradno pravilo, ki smo ga postavili mi: telefon dajte v nahrbtnik in ga uporabite le v nujnem primeru. Občudujte razglede in se pogovarjajte! 

Na pohod pa se (poleg ostale opreme) ne odpravite brez vetrovke oziroma nepremočljive jakne. Zakaj? 

Imamo nekaj prepričljivih razlogov: 

Vetrovka vas bo ogrela

Vreme je že malce hladno in tudi če je napovedano sonce ter je prijetnih 20 stopinj, s seboj vzemite vetrovko. Kamor odhhajate bo morda bolj mrzlo, poleg tega se vreme na pohodih lahko hitro zamenja. Vzemite jo s seboj tudi poleti. 

Preprosto gre v nahrbtnik

Vetrovka vam ne bo vzela veliko prostora, zato jo je vredno vedno vzeti s seboj. Običajno jo lahko zložite na približno tako majhno kot je vaša denarnica, nekatere imajo celo možnost, da se zložijo kot spalna vreča. Če v nahrbtniku zares ne najdete prostora, jo enostavno zavežite okrog pasu. 

Suhi boste, a vam ne bo vroče

To je sicer odvisno od tega, kako kakovostna je vaša vetrovka. Za pohode si je vredno prvoščiti takšno, iz materialov, ki "dihajo". Tako boste suhi, če vas ujame dež, hkrati pa vam ne bo vroče in se ne boste prepotili. Z dežnikom vam na pohodu namreč ne bo ravno udobno. 

Poskrbite tudi, da boste vzoren pohodnik in za seboj ne puščajte smeti, naravo pa skušajte ohraniti, da jo bodo videli še ostali. 

Za vas imamo še nekaj idej, kam se lahko odpravite na pohod: