Ste že poskusili vadbo hoje 12-3-30?

Ste že poskusili vadbo hoje 12-3-30? (foto: profimedia) profimedia
23. 2. 2023

Če ste navdušeni nad hojo, morate preizkusiti vadbo 12-3-30. Ste že slišali zanjo? 

Opozorilo: pri vadbah vedno upoštevajte svoje zmožnosti in fizične sposobnosti. 

Če želite popestriti hojo, lahko preizkusite novo obliko vadbe 12-3-30. In ne skrbite, nič ne boste računali. 😉

Vadbo je na družbenem omrežju TikTok predstavila vplivnica Lauren Giraldo, ki je postala znana v svetu fitnesa. Trdi, da je z vadbo izgubila kar 14 kilogramov in tudi obdržala postavo, ki jo je prigarala. 

Lauren je med pandemijo delila svojo vadbo hoje 12-3-30. Za kaj gre? 

V bistvu je to oblika hitre hoje, ki se izvaja na tekalni stezi. Vam je že kaj bolj jasno, kaj ponazarjajo številke? Določajo nastavitve, kako morate prilagoditi napravo za hojo. Torej: 

Naklon nastavite na 12 stopinj, hodite 3 milje na uro (4.8 km/h) in to izvajajte 30 minut. 

Lauren trdi, da je bila ob prvem izvajanju te vadbe zadihana že po dveh minutah, danes pa jo konča brez večjih težav. Zamoti se tako, da gleda video posnetke na telefonu, posluša avdio knjige ali glasbo - tako ji vadba mine hitreje. Pravi, da takšno vadbo na tekalni stezi opravi vsaj 5-krat tedensko in počuti se odlično. 

Zaradi TikToka se je vadba hitro razširila in postala viralna po vsem svetu. Oglasili so se uporabniki tega družbenega omrežja in poročali, da opažajo pozitivne rezultate. Pridobili naj bi kondicijo, okrepili mišice in kosti, kurili maščobe, hujšali ...

Takšna vadba hoje je vsekakor eden od dobrih načinov za pridobivanje kondicije, posebno pri ljudeh, ki do sedaj niso redno telovadili. Primerna je tudi za vse, ki v fitnesu niso vešči uporabe drugih naprav. 

Ljubitelji narave ne rabite oditi v telovadnico, lahko ohranite svojo navado in se raje odpravite ven na zrak. Poiščite položen hrib in s katero od pametnih naprav (npr. s pametno uro) preverite, kako hitro morate hoditi. 

A ne jemljite vadbe zlahka: popolnim začetnikom, ki niso vajeni gibanja, se bo vadba zdela precej težka in bi morali začeti z običajno hojo po ravnem. Prav tako ni primerna za vse, ki imajo težave s sklepi in koleni. 

Ali lahko s hojo shujšate? 

Samo hoja vas ne bo pripeljala do želenih rezultatov, če v proces hujšanja ne boste vključili tudi uravnotežene prehrane in ne boste skušali izboljšati mentalnega zdravja. Poleg hoje boste potrebovali tudi vadbo za moč, s katero lahko utrdite telo in vadbo ravnotežja ter gibljivosti, ki vam bo pomagala pri ostalih aktivnostih. 

Proces hujšanja je dolgotrajen postopek, če želite doseči dobre rezultate in ohraniti pridobljeno postavo. Nikoli se zares ne konča in nikakor ne pričakujte, da boste v enem mesecu izgubili že polovico zastavljenih kilogramov. Prav tako ne bodo dolgoročno učinkovite diete, ki zapovedujejo stradanje in enolično prehrano - tega se ne boste morali držati dolgo. 

Ste že prisluhnili našemu novemu podkastu? 🎧