Kaj bi morali vedeti, če se prvič lotevate redne vadbe?

Kaj bi morali vedeti, če se prvič lotevate redne vadbe? (foto: profimedia) profimedia
6. 1. 2019

Prvi koraki bodo zahtevni, vendar vam bo uspelo, če boste vedeli, kaj lahko pričakujete.

Kar takoj, ko si boste začeli prizadevati, da bi v teden vnesli več gibanja in da bi to postala navada, boste morali prilagoditi tudi prehrano. V nasprotnem primeru boste z nezdravimi obroki spodkopavali ves trud, ki ga dosežete na treningih. Sprememb se lotite postopoma in počasi eno za drugim zamenjajte živila z bolj zdravimi. Poskrbite tudi, da boste vsak dan jedli zajtrk, saj bo ta poskrbel za kopico energije čez dan, vas nasitil do kosila in pomagal pri zdravi izbiri prigrizkov. Namesto hitre hrane boste na primer izbrali tisto, kar ste prinesli od doma. Izognili se boste hitremu padcu krvnega sladkorja in želji po nečem sladkem, kakor se to zgodi, kadar za zajtrk skočite v pekarno po čokoladni mafin.

Tu najdete ideje za zajtrk, da bo lažje začeti:

kettlebell

Nekaj časa vložite tudi v izbiro vrste vadbe, ki jo boste opravljali večino časa. Načrtovati morate različne treninge, s katerimi boste skrbeli za kondicijo, gibčnost, utrjevanje mišic in ravnotežje. Ena športna aktivnost pa naj bo tista najljubša,  h kateri se boste nenehno vračali. Najlažje jo boste preizkusili tako, da izkoristite prve brezplačne obiske fitnesa in skupinskih vadb, tudi tistih za katere menite, da niso primerne za vas. Preizkušajte, sprašujte, pozanimajte se. Naj vam ne bo nerodno, ker na primer o visoko intenzivnem treningu ne veste ničesar. Vsi so bili enkrat na začetku, tudi najboljši športniki. Za nasvete vprašajte še trenerje, ki vam bodo pomagali izbrati aktivnost, primerno vam. Več gibanja vnesite tudi v vsak dan, tako da bo vaše življenje nasploh postalo bolj aktivno. Poskušajte vsak dan osvojiti vsaj 7000 korakov, kar boste hitro hoteli povečati za večji izziv. Ali vsaj trikrat dnevno uporabiti stopnice. Pričnite hoditi na sprehode, ki vam bodo razkrili čudovito naravo. Potrudite se, da se ne boste gibali le na treningih.  

Vse skupaj vzemite kot velik projekt, ki ga boste izvajali nedoločeno časovno obdobje. Naj se ne zdi kot prisila ali nekaj nujno potrebnega za izgubo kilogramov ali boljšo kondicijo. Zastavljajte si cilje in proslavite, ko jih dosežete. Spremljajte svojo pripravljenost in opazujte, kako boljši boste postali čez pol leta, leto, dve leti … Ključ je v tem, da začnete vsak dan znova, tudi če ste imeli včeraj slab dan. Pa kaj potem, danes imate novo priložnost, da se izkažete.