Te športne cilje bi si moral zastaviti (in doseči) čisto vsak!

10. 11. 2023
Deli
Te športne cilje bi si moral zastaviti (in doseči) čisto vsak! (foto: Profimedia)
Profimedia

Ne glede na pripravljenost, bi si nekaj ciljev morali zadati vsi, da ostanemo v formi in poskrbimo za svoje zdravje.

Ni še december, čas zaobljub, a si kljub temu lahko zadaste kakšen cilj. Zakaj cilji? Ker boste tako z večjim zagonom naredili nekaj dobrega zase, ko odkljukate narejeno, pa vas bo preplavil občutek zadovoljstva. Zato je dobro, da si cilje zadaste na vseh področjih in se s tem motivirate k napredku. 

Ali zmorete narediti vse spodnje športne cilje? 

Da boste ostali vsaj v osnovni fizični pripravljenosti in tako skrbeli za svoje zdravje, si zadajte nekaj športnih ciljev, ki bi jih moral imeti vsak. Mogoče ste kakšnega s seznama že vpeljali v svoj vsakdan. 

Telovadite vsaj 10-krat mesečno

Navado boste najlažje ustvarili tako, da ste konsistentni in se držite določenega načrta, dokler ne bo samoumevno, da so npr. torki namenjeni vaši športni aktivnosti. Zato si zadajte določeno številko, kolikokrat mesečno morate telovaditi in vsako opravljeno vadbo označite na koledarju. Sprva upoštevajte svojo fizično pripravljenost in postopoma gradite formo, da boste lahko telovadili najmanj 10-krat mesečno. 

Cilj je seveda lahko tudi večji, predvsem pa noben mesec ne opustite vadbe. 

Preteči vsaj 1 km

Če že nekaj časa niste telovadili in želite izboljšati tako pripravljenost kot zdravje srčno-žilnega sistema, si zadajte cilj pri teku. Za začetek bo dovolj že, da boste sposobni preteči 1 km. Tega vam ni potrebno storiti takoj, pač pa postopoma. Izmenjujte hojo in tek, sčasoma zmanjšujte čas za hojo in povečujte razdaljo pri teku. Ne hitite, dovolite, da se telo privadi novega napora. 

Mogoče vam tek postane všeč in boste povečali cilj ter začeli redno teči. Tudi če ne, se potrudite, da boste zmožni vsaj teka na 1 km. 

Preizkušanje vadb, dokler ne najdete prave zase

Najboljša vadba je tista, ki se je ne naveličate in ne izpuščate. Zato naj bo vaš cilj ta, da odkrijete športno aktivnost, ki jo boste hoteli izvajati teden za tednom in v njej napredovati. Ne iščite lahke vadbe, saj s stopnjevanjem in napredovanjem nobena aktivnost ne bo ostala lahka. Vadbi dajte več priložnosti - mogoče vas prvič ne bo očarala, ko poskusite še nekajkrat in osvojite nekaj gibov, pa vas navduši. Poiščite kaj, kar vas veseli in ugotovite, ali najraje telovadite sami, v paru ali v skupini. 

Od 5.000 do 10.000 korakov dnevno

Številka pravzaprav ni pomembna, zato si zadajte toliko korakov, kolikor ste jih fizično zmožni narediti in boste lahko hojo tudi časovno umestili v dan. Pri tem cilju gre bolj za to, da ostanete aktivni čez dan. Za začetek si lahko na pametni telefon ali pametno uro naložite aplikacijo, ki šteje korake in ugotovite, koliko jih naredite v povprečju. Prištejte npr. 1000 korakov in se najprej trudite doseči to številko. Če boste to zlahka opravili, povečajte številko korakov za 2000. 

Ne pozabite, da korake nabirate tudi na poti v službo in po opravkih, na sprehodu s prijatelji, če med delom vstanete in se sprehodite ...

15-minutno raztezanje pred in po vadbi

Mišice morate pred fizičnim naporom ogreti, če si ne želite pridelati poškodb. Zato začetek vadbe namenite ogrevanju in naredite nekaj razteznih vaj. S tem boste povečali fleksibilnost in gibljivost telesa ter povečali obseg gibanja, zato boste bolje izvajali vaje. Po aktivnosti pa si privoščite nekaj vaj za ohlajanje, da preprečite mišične krče in telesu dopustite, da postopoma umiri srčni utrip in preide v "normalno" delovanje. 

Vaje za raztezanje lahko naredite tudi na dan, ko na sporedu ni vadbe, ko ste zakrčeni ali ste dolgo sedeli. 

Viri: health