To bodo največji "zdravo-aktivni" trendi leta 2020: tek se vrača, vojna proti sedenju, čuječnost, virtualni trenerji,...

To bodo največji "zdravo-aktivni" trendi leta 2020: tek se vrača, vojna proti sedenju, čuječnost, virtualni trenerji,... (foto: profimedia) profimedia
29. 12. 2019

Seveda nas na aktivni.si najbolj skrbi vaše zdravje in aktivno telo, zato želimo biti pripravljeni na to, kar prinaša leto 2020. V ta namen smo se obrnili na več osebnosti iz sveta zdravja in fitnesa, da bi se lahko pripravili na vse, kar lahko pričakujemo v prihodnjem letu. Ali naj nam dedek Mraz prinese tekaške ali plezalne čevlje?

Tek se vrača!

Strokovnjaki napovedujejo za leto 2020 drugi bum teka. Prvi je bil leta 2013, ko se je nenadoma po vsem svetu močno povečala udeležba na organiziranih tekih. Leta 2018 je število tekačev na mestnih tekih malo padla, a zdaj se napoveduje nov val tekačev, posebno med ženskami. Še vedno pa se bo povečevalo število udeležencev na trailih in ultramaratonih, na račun katerih je udeležba manjša tudi na Ljubljanskem maratonu.

profimedia

Vojna proti sedenju se bo okrepila

Ljudje se vse bolj zavedajo, da ni dovolj, da migajo eno uro na dan, ampak da morajo razgibati življenje in vsak dan. Več jih bo hodilo v službo peš ali s kolesom, dvigala bodo pozabljena, vse več služb bo imelo telovadnice in minute za telovadbo.

Virtualni trenerji  

Morda v Sloveniji niti nismo tako nori na virtualne fit programe v naših domovih, saj gremo radi v naravo in telovadimo v skupinah, a trend virtualnih trenerjev se nadaljuje. Trenutno so najbolj priljubljeni Peloton Zwift, Mirror in Tonal.

Tehnični doping

Nike je za najboljše svetovne maratonce naredil posebne tekaške copate (Vaporfly), ki se mnogim zdijo sporne, saj naj bi preveč sodelovale pri teku. Debate na to temo se bodo zaostrile, a napredka nihče ne more ustaviti.  

profimedia

Kmetijstvo

Vse bolj se bo razpravljalo o tem, kako kmetijstvo onesnažuje okolje. Vse več bo zagovornikov vegetarijanstva in veganstva, a  v trendu bodo majhne, domače kmetije.

Pogovarjali se bomo o malenkostih in spregledali bistvo

Ali so intervalni treningi boljši od dolgih tekov? Ali je zajtrk najbolj pomemben obrok dneva, ali je postenje zdravo? Kaj je največje zlo: maščoba, sladkor ali živalske beljakovine? To so stvari, o katerih se bomo še pogovarjali, spregledali pa bomo dejstvo, da mora vsak najti pravi način prehranjevanja in gibanja. Namesto, da se ukvarjate z detajli, imejte v glavi: jejte čimbolj zdravo, ne pozabite na spanec, redno se gibajte in negujte odnose z družino ter prijatelji.

Vse več moških se bo navduševalo nad športnicami

Ženske že nekaj leta dokazujejo, da so odlične in nepopustljive športnice. V Sloveniji imamo Janjo Garnbret, Ilko Štuhec, Kajo Juvan, Evo Terčelj, same vrhunske športnice, ki prekašajo svoje moške kolege v istih disciplinah in dosegajo sanjske rezultate.

Čuječnost

Seveda se bomo v olimpijskem letu 2020 veliko ukvarjali s pravimi športi in veliko tekmovali, vse več nas bo teklo in prosto plezalo. A na svoji pomembnosti bo dobila tudi čuječnost. Vse bolj bomo delali na svoji fleksibilnosti in po jogi se napoveduje nov val priljubljenosti pilatesa, ki je odlična vadba za močno telesno jedro.

 Preberite še: 6 razlogov, zakaj jo pozimi mahnite v savnoali 6 lastnosti ljudi, ki izžarevajo notranjo lepoto