7 preprostih pravil zdravega prehranjevanja

7 preprostih pravil zdravega prehranjevanja (foto: Profimedia) Profimedia
28. 7. 2022

Ne gre za čudežno tabletko, vendar ni nobenega dvoma, da je zdrava prehrana dobra naložba za vitalnejše življenje. Toda kaj to pravzaprav pomeni? Še ena dieta? 

Ne, ne gre za manj hrane. Tu je nekaj preprostih pravil zdravega prehranjevanja:

1. Kar največ hranil naj bo iz različnih in popolnoma nepredelanih živil

Poskusite se izogibati izdelkom z dodatki in raje posezite po naravnih in svežih živilih. To pomeni zelenjavo in sadje, pa tudi ribe in meso, ki ni predelano ter jajca in polnovredna žita. 

Z drugimi besedami: v trgovini se osredotočite na živila, ki niso bila že kuhana ali kakorkoli spremenjena. Predelana živila si je bolje privoščiti le redko. Močno predelana živila, kot je, na primer, predelano meso, še redkeje. 

2. Jedi pripravljate sami, kolikor pogosto je to mogoče

Tako se tudi najlažje izognete predelanim sestavinam, saj vam to omogoča popoln nadzor nad tem, kaj se znajde v vašem loncu. 

3. Zmerno pri uporabi soli in maščob

To ne pomeni, da se morate soli, maslu in oljem popolnoma odpovedati, konec koncev te sestavine dajejo jedi okus. Ključ je – zmernost.

4. Ko si privoščite obrok zunaj …

Izberite restavracije, kjer večino jedi pripravljajo sami. Povsem se procesirani hrani seveda ne bo mogoče izogniti, toda s pravo izbiro se lahko zmanjša na minimum. 

5. V obroku uživajte

Ste že kdaj poskusili čuječno prehranjevanje? Preverite: 6 načinov, kako prakticirati čuječno prehranjevanje (in dobri razlogi, zakaj preizkusiti)

Hrana ne sme povzročati stresa. V hrani bi morali uživati. 

In raje kot strogo dieto, ki vas bo morda osrečila le začasno, izberite prehranjevalni načrt, ki mu je mogoče slediti vse življenje – ne da bi ta ustvarjal dodaten stres. 

To je pomembno tako pri izbiri zdrave prehrane (če ne marate brokolija, se ne silite z njim, veliko druge zelenjave je še, ki jo lahko poskusite) kot v primeru, da si želite sladice.

Če vas prehranjevalni načrt spravlja v stres, potem ni pavi načrt za vas. 

6. Pametno pri izbiri živalskih produktov

Hrana živalskega izvora je lahko sestavni del uravnotežene prehrane. Vendar sta pomembna tako količina kot proizvod. Z uživanjem predelanih mesnih izdelkov zaužijete tudi veliko maščob (holesterola). 

Tudi tu velja pravilo: uživajte zmerno.

7. Vsak dan popijte dovolj vode

Pijte vodo. Dovolj vode. Hidracija je ključna in pomaga tudi pri stresu. 

Mimogrede: pazite se gaziranih pijač in sadnih sokov. To so skrite kalorične bombe in niso nadomestek za vodo.

Preberite še:
Kim Kardashian je zaradi Met Gala diete s hudimi bolečinami pristala pri revmatologu – kaj natančno se je dogajalo z njenim telesom?
Ali pa:
Diete - vse, kar morate o njih vedeti, katera dieta je prava za vas in katera zdravju nevarna?