Kako dolgo po preteku datuma še lahko uživamo določena živila?

Kako dolgo po preteku datuma še lahko uživamo določena živila? (foto: Profimedia) Profimedia
23. 2. 2018

Kaj naredite z živili, ki jim preteče rok trajanja? Jih zavržete ali brezskrbno pojeste/popijete?

Kaj, če ste ves ta čas živeli v zmoti in lahko dejansko živila jeste oziroma pijete tudi dneve ali tedne po preteku njihovega roka, ki je označen na embalaži?

Za določena živila sicer velja, da jih pač v tem primeru ne smemo uživati, nekatera pa imajo še nekaj "manevrskega prostora".

Kako dolgo po preteku datuma veljavnosti so torej živila še neoporečna za uživanje?

Mlečni izdelki: en do dva tedna

Mleko, sir, jogurt… so tisti izdelki, s katerimi se najmanj želimo "šaliti", a dejansko je večina mlečnih izdelkov varna za uživanje tudi en do dva tedna po preteku roka, označenega na embalaži.

To velja tudi za maslo, skuto pa lahko jeste tudi po več kot 10 dnevih. Brez tveganja pa lahko neodprt jogurt hranimo tudi do dva meseca po preteku roka.

Mleko (neodprto) v hladilniku hranite blizu 1 °C, saj mu lahko to podaljša veljavnost tudi do enega tedna. Neodprto trajno mleko pa lahko zdrži še dlje.

Mehke sire zavrzite le v primeru, če na njej opazite plesen, za trde sire pa velja, da preprosto plesen odrežete in jih lahko ponovno uporabite.

V neodprti embalaži je mehki sir uporaben še dva tedna po preteku roka, trdi sir pa tudi do enega leta.

Jajca: dva tedna

Tudi jajca lahko zdržijo veliko dlje, kot je napisano na embalaži, a da se prepričate, naredite preizkus z vodo. Položite jajce v vodo in če ta plava, pomeni, da jajce ni užitno.

V primeru, da se potopi na dno, je jajce pripravljeno za omleto!

Sicer pa se pri njih ne pozabite zanesti tudi na svoj voh, saj boste tako z gotovostjo lahko potrdili, če so še užitna ali ne.

Kosmiči in zrna: eno leto

Neodprti kosmiči in zrna so užitna celo eno leto po preteku roka.

Tudi postane kosmiče lahko uporabite na mnoge načine, na primer: namesto kruhovih drobtin ali pa naredite okusno dno za pito.

Meso: v primeru, da niste prepričani, raje ne tvegajte

Poleg vonja bodite pozorni na tudi na kakršnokoli spremembo barve in če ima meso na dotik lepljiv/sluzast občutek. Če niste 100% prepričani, da je v redu, ga raje zavrzite.

Mesni narezki, kot so šunka, piščančja salama in podobno, pa so v neodprti (original) embalaži dobri še dva do tri dni po preteku roka.

Pijača

Sokovi in podobne pijače so v neodprtih plastenkah dobre do tri mesece po preteku roka, v kartonasti embalaži osem mesecev, v steklenici pa do enega leta.

Odprti sok popijte v treh dneh po preteku roka. A bodite pozorni, če se je morda že kje naredila plesen!

Pivo lahko original zaprto pijemo še nekaj mesecev po preteku roka, nekatera vina (predvsem sladka bela) pa z leti postanejo še boljša – nujno pa je, da so dobro zaprta, saj se lahko v nasprotnem primeru pokvarijo.

Odprto vino je dobro popiti v enem tednu po preteku roka.

Ne glede na zgornje smernice, pa se vedno dobro prepričajte.

Če niste 100% prepričani, raje živilo zavrzite, kot da bi tvegali.

Upamo, da vam bodo nasveti pomagali pri tem, da boste dnevno zavrgli manj (kljub preteku datuma užitnih) živil.

Preberite še: