TO je najbolj zdravo olje za kuhanje (ne, ni oljčno)

25. 11. 2024
Deli
TO je najbolj zdravo olje za kuhanje (ne, ni oljčno) (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko je govora o najbolj zdravem olju za kuhanje, je avokadovo olje pogosto spregledno.

Ne spreglejte: 

Olje avokada je postalo priljubljeno v zadnjih letih, odkar so ga v množično uporabo uvedli ljudje, ki sledijo paleo dieti. Zaradi visoke temperature dimljenja velja za izjemno zdravo za kuhanje in cvrtje, vendar večina ljudi ne bo navdušena nad njegovo ceno, ki je precej visoka.

Razlog, zakaj je olje avokada še vedno luksuzen izdelek, čeprav avokado srečujemo na vsakem koraku, je v tem, da njegova proizvodnja še vedno ni dovolj razširjena. Največ ga proizvajajo v Mehiki, leta 2016 pa se je začela tudi prva večja proizvodnja v ZDA.

olje, avokadovo, prehrana, oljčno, cvrtje, kuhanje

Zakaj pa ga prehranski strokovnjaki tako cenijo?

Olje avokada je bogato z oleinsko kislino oziroma mononenasičenimi maščobami, ki so veliko bolj zdrave za srce in ožilje kot nasičene maščobe, katerih je v olju avokada približno 12 odstotkov. Če bi sestavili lestvico olj po vsebnosti nasičenih maščob, bi se olje avokada uvrstilo za kokosovim, palmovim, bombaževim, arašidovim, sojinim, ekstra deviškim oljčnim, koruznim in sončničnim oljem. Olja, ki so po tem merilu kakovostnejša, so olje grozdnih pešk, oljne repice, žafranike in orehovo olje.

Olje avokada je odličen vir omega-9 maščobnih kislin, protivnetnega antioksidanta vitamina E in luteina, ki izboljšuje vid. V primerjavi z oljčnim oljem je olje avokada bogato s fitosteroli, steroidi, ki znižujejo LDL holesterol in ostanejo v olju avokada tudi po dolgi izpostavljenosti visokim temperaturam.

Prav ta točka dimljenja je ključni razlog, zakaj je to eno izmed najboljših olj za cvrtje – za nerafinirano olje znaša 250 stopinj Celzija, za rafinirano pa 271.

Kljub temu avokadovo olje ni najbolj priljubljena izbira, saj je z njim težko napolniti cel cvrtnik ali ponev. 250-mililitrska steklenica v Sloveniji namreč stane približno osem evrov.

Avokadovo olje ostaja najboljša izbira za uporabo v solatah ali prelivih, hladno stiskano v surovi obliki.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?