Kako v trgovini izbrati dober avokado? (Na vse to morate biti pozorni)

23. 5. 2024
Deli
Kako v trgovini izbrati dober avokado? (Na vse to morate biti pozorni) (foto: Profimedia)
Profimedia

Prepoznati dober avokado v trgovini ni težko, če upoštevate nekaj preprostih nasvetov.

Avokado je vse bolj priljubljeno sadje, ki ga uporabljamo v solatah, namazih in številnih drugih jedeh. Vendar pa je pogosto pravi izziv izbrati pravega, da ne bo premalo ali preveč zrel.

Ne spreglejte

Avokado, podobno kot banane in kaki, sodi med klimakterične sadeže, kar pomeni, da jih obiramo, ko še niso povsem zreli, nato pa dozorijo med skladiščenjem. Pri sobni temperaturi avokado dozori v približno enem do dveh tednih, zorenje pa se pospeši, če ga postavimo blizu jabolk ali drugega sadja, ki oddaja etilen.

Avokado velja za super živilo, ki ga lahko uporabimo za pripravo številnih jedi, med katerimi je tudi priljubljena in svetovno znana omaka guacamole. Sadež pa služi tudi za pripravo zdravih namazov in sendvičev. Prav tako ga lahko vmešamo v solate ali dodamo sušiju. A nakup avokada je včasih prava loterija, saj izbrati pravega ni mačji kašelj.

Profimedia

Zato smo tokrat za vas zbrali nekaj koristnih nasvetov in trikov, kako prepoznati dober avokado, s katerim si boste popestrili pripravo vaše najljubše jedi.

1. Preglejte barvo kože

Barva kože je eden izmed prvih indikatorjev zrelosti avokada. Sveži avokadi so običajno svetlo zeleni, medtem ko so zreli temno zeleni do skoraj črni. Vendar pa barva ni vedno najboljši pokazatelj, zato je pomembno upoštevati tudi druge dejavnike.

2. Pritisnite nežno na plod

Pri pritisku na avokado bodite nežni. Če je avokado zrel, se bo rahlo upognil pod pritiskom prsta, vendar se ne sme zdeti premehak ali kašast. Če je pretrd, pomeni, da še ni zrel, če pa je preveč mehak, je verjetno že prezrel.

3. Preverite pecelj

Pecelj je lahko odličen indikator zrelosti avokada. Poskusite ga nežno odstraniti. Če se pecelj zlahka odlepi in je pod njim zelena barva, je avokado zrel. Če se pecelj težko odstrani, plod še ni zrel. Če pa je pod pecljem rjava ali črna barva, je avokado verjetno prezrel.

Profimedia

4. Teža avokada

Zrel avokado je nekoliko težji glede na svojo velikost. Če imate možnost, primerjajte težo več avokadov iste velikosti in izberite tistega, ki je nekoliko težji. To je znak, da je plod poln in sočen.

5. Površina kože

Površina kože avokada lahko veliko pove o njegovi kakovosti. Izogibajte se avokadom z vidnimi poškodbami, udrtinami ali rjavimi madeži. Ravna in enakomerna koža je znak zdravega ploda.

6. Shranjevanje avokada

Če v trgovini ne najdete popolnoma zrelega avokada, ga lahko kupite nekoliko nezrelega in ga pustite, da dozori doma. Shranjujte ga na sobni temperaturi, dokler ne doseže želene zrelosti, nato pa ga postavite v hladilnik, da ohranite njegovo svežino.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič