Bi se morali odpovedati jajcem, če imate visok holesterol? To svetujejo zdravniki

8. 12. 2023
Deli
Bi se morali odpovedati jajcem, če imate visok holesterol? (foto: Profimedia)
Profimedia

Jajca so polna hranil, vendar že leta veljajo za živilo, ki ima visoko vsebnost holesterola. Se jim je zato treba izogibati?

Eno veliko jajce ima približno 186 mg holesterola, kar je več kot polovico dnevne omejitve 300 mg. "Jajca vsebujejo veliko holesterola, zaradi česar smo pred desetletji verjeli, da se jim je potrebno izogibati," je za portal Yahoo dejal kardiolog Gregory Katz. Nove smernice so sicer drugačne, še vedno pa je pri jajcih dobro poznati nekaj dejstev.

Katera živila so odsvetovana za ljudi s povišanim holesterolom?

Danes ni več priporočene dnevne količine holesterola; zdaj strokovnjaki svetujejo, da se raje osredotočimo na zmanjšanje vnosa nasičenih in trans maščob.

Med živila, ki vsebujejo veliko nasičenih in trans maščob, sodijo:

  • Sladkarije (čokolade, piškoti, bonboni...);
  • Peciva in drugi pekovski izdelki (rogljički, krofi, burek...);
  • Predelane mesnine (slanina, salame, klobase...);
  • Polnomastni mlečni izdelki (polnomastni sir, mleko, maslo, smetana...);
  • Hitra hrana;
  • Ocvrta hrana.

So jajca res škodljiva za ljudi s povišanim holesterolom?

Kljub novim smernicam se mnogi še vedno izogibajo živilom, ki so bogata s holesterolom, kot so denimo jajca.

Jajca niso le vsestranska, so tudi neverjetno hranljiva. So dober vir beljakovin in zdravih maščob ter bistvenih vitaminov in mineralov. Jajčni rumenjaki vsebujejo vitamin A in B12, selen in holin. Jajca pašne reje naj bi vsebovala tudi več omega-3 maščobnih kislin in vitamina E.

Čeprav je res, da imajo jajca veliko holesterola, je pomembno vedeti, da prehranski holesterol – tako kot tisti v jajcih – nima nujno negativnega učinka na holesterol v krvi ali prispeva k tveganju za bolezni srca. Pravzaprav izogibanje jajcem prispeva k pomanjkanju bistvenih hranil pri mnogih posameznikih.

Holesterol v telesu in holesterol v prehrani

Obstaja razlika med holesterolom, ki je naravno prisoten v vašem telesu (holesterol v krvi), in holesterolom, ki ga dobite s hrano (holesterol iz hrane). 

V telesu imamo HDL ("dober") holesterol in LDL ("slab") holesterol. "Dober" holesterol je tisti, ki slabega odstranjuje iz krvi in nas tako varuje pred zapleti. Preveč "slabega" holesterola v krvi se lahko sčasoma nabere v arterijah in blokira pretok krvi v srce in iz njega, kar lahko povzroči srčni infarkt. Visok LDL holesterol lahko poveča tudi tveganje za bolezni srca in možgansko kap.

Prehranski holesterol pa se nahaja v živalskih proizvodih, kot so meso, morski sadeži, perutnina, jajca in mlečni izdelki. Holesterol iz hrane sicer lahko poviša tudi holesterol v krvi, vendar ni nujno.

V splošnem holesterol v jajcih povzroča rahlo zvišanje ravni LDL in HDL holesterola. "Majhen del populacije absorbira prehranski holesterol zelo učinkovito in ta skupina ima morda večje zvišanje ravni LDL holesterola," je dejal Katz.

Ne spreglejte:

Ker naše telo že proizvede ves holesterol, ki ga potrebuje, strokovnjaki priporočajo omejitev vnosa holesterola v prehrani, vendar so se v zadnjih letih preusmerili na priporočilo manj nasičenih maščob in transmaščob namesto samo holesterola.

Koliko jajc je varno zaužiti na dan?

Večina zdravih ljudi lahko zaužije 1-2 jajci na dan, pod pogojem, da sta del uravnotežene prehrane. Dobro je, če ob jajcih zaužijete tudi druga hranila in poskrbite za kakovosten obrok. "Za zajtrk si pripravite denimo umešana jajca z zelenjavo, popečeno na oljčnem olju s prilogo iz polnozrnatega toasta in sadja," svetuje dietetičarka Jessica Gelman.

Tudi, če imate visok holesterol, se vam ni treba popolnoma izogibati jajcem – čeprav vsebujejo več holesterola in maščob, so lahko del uravnotežene zdrave prehrane. Razmislite raje o zmanjšanju virov nasičenih in transmaščob. To velja tudi za ljudi s prekomerno telesno težo, debelostjo ali drugimi dejavniki tveganja za bolezni srca. 

V primeru, da imate kakršne koli težave, pa se o svoji prehrani pogovorite s stvokovnjakom, ki vam bo svetoval glede na vaše individualno stanje in vam pomagal, da sestavite jedilnik, ki bo najbolj optimalen za vas.

Vir: vecernji.hr

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek