3 nevarne diete, ki jih kar takoj pozabite!

3 nevarne diete, ki jih kar takoj pozabite! (foto: Profimedia) Profimedia
19. 3. 2022

Certificirana prehranska svetovalka Jaclyn London je vzela pod drobnogled diete, ki so lahko zelo nevarne za naše zdravje. Preberite, katerim se je treba na vsak način izogniti, ne glede na to, kako mikavno zveni hitra izguba teže.

Pozabite na diete, ki jih priporočajo zvezde!

Znane osebnosti prisegajo na marsikatere nore diete, saj morajo včasih na hitro izgubiti težo ali nabrati mišice. Vse te oboževane pevke, igralke in manekenke pa žal nimajo ustrezne izobrazbe, da bi lahko svetovale drugim.

Zelo pogosto jih slišimo reči, da se je treba nekateri hrani, še največkrat ogljikovim hidratom povsem odreči, da boste super zdravi, suhi in srečni, vendar je to daleč od resnice. Če telesu nenadoma vzamemo nekaj, česar je bilo navajeno, bo to povzročilo kaos v organizmu.

Preberite še: Diete - vse, kar morate o njih vedeti, katera dieta je prava za vas in katera zdravju nevarna?

3 nevarne popularne diete in razlogi, zakaj nanje kar takoj pozabite:

1. Striktno mesna dieta (carnivore diet)

Pri tej dieti v telo vnašamo samo mesne izdelke, vodo, poper in sol, občasno pa tudi druge živalske proizvode (maslo, živalska mast, kostni mozeg, sir, jogurt).

Telesu se kaj hitro pozna, da ne dobiva vseh potrebnih sestavin, ki bi jih sicer zaužili z zelenjavo, sadjem in stročnicami. Navsezadnje nismo (več) divje živali – naši želodci in naši hormoni so se v tisočletjih bivanja na Zemlji spreminjali in prilagodili okolju.

Posledice rigorozne mesne diete: 

 • Premajhen vnos vitaminov in mineralov, kar slabo vpliva na kosti in na organe.
 • Možnost odpovedi organov.
 • Nepotrebne fizične bolečine.
 • Možnost nastanka različnih bolezni (telo postane neodporno na viruse).
2. Keto dieta  

Če je še niste poskusili, se raje še naprej držite svojega prehranjevalnega rituala.

Keto dieta ne sme vključevati več kot 10 % ogljikovih hidratov in 20 % beljakovin. To je neprimerljivo z Atkinsonovo dieto! Uživanje 70 – 90 % maščob pomeni, da iz vašega jedilnika avtomatsko črtate hrano, ki je bogata z vlakninami, vitamini in minerali - sadje in zelenjavo - ter zdrave proteine, ki jih najdemo v ribah.

Ko se upirate ogljikovim hidratom, telo energijo črpa iz glikogena (to je uskladiščena glukoza v naših celicah), kar rezultira v izgubi velikih količin vode v telesu v prvih nekaj tednih. To vam bo dalo motivacijo, toda ko boste začeli pogrešati proteine in ogljikove hidrate, boste hitro spoznali, da nenehno živite izven cona udobja in slej ko prej boste začeli iskati nadomestke … torej nizke telesne teže ne boste obdržali na dolgi rok.

Posledice keto diete:

 • Nizkokalorična dieta slabo vpliva na naravno delovanje hormonov.
 • Izguba energije, ki bi jo sicer dobili s hrano, se vam bo poznala pri dnevnih aktivnostih.
 • Ni še študij, ki bi potrdile, da je dieta neškodljiva in primerna za splošno rabo.

Preberite še 10 negativnih plati ketonske diete 

3. Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov  

Čim boste z dieto prenehali, se bo teža v stilu jojo efekta hitro povrnila, in še povišala.

Izguba telesne teže je v nekaterih primerih sicer ne  le zaželena ampak nujna za zdravje, medtem ko krožno ponavljanje izgubljanja in pridobivanja teže rojeva različne fizične in tudi psihološke težave.

Diete, ki povsem izločijo določeno skupino prehrane so skoraj vedno obsojene na propad. Po njih se vselej počutimo kot zgube, povečuje se občutek strahu, sramu in lastnega nezaupanja, ker se nismo držali plana, ki pa je že v osnovi prestrog, da bi mu lahko sledili v neskončnost, in ne predvideva spremembe življenjskih okoliščin.

5 dobrih razlogov, zakaj bi morali jesti (te presnete) ogljikove hidrate

... Kako prepoznati pravo dieto zase?

 • Zdrava dieta promovira vključevanje različne hrane in ne izključevanja ter osredotočenost na zelo omejene produkte.

 • Diete, ki prepovedujejo ogromno stvari, so namenjene hitri izgubi teže, ki pa vas lahko stane zdravja – telo se lahko povsem izstrada določenih snovi, ki so nujne za dobro delovanje organov in hormonov!

 • Razmislite, kaj imate radi (in posezite po dieti, ki dovoljuje uživanje - v zmernih količinah), kakšen je vaš življenjski stil (če se veliko gibate, boste potrebovali veliko proteinov) in kaj je vaš cilj: spremeniti prehranjevalne navade za vedno ali večno nihanje teže, razpoloženja in motivacije?

 • Popolna prepoved uživanja prigrizkov in sladkarij v očeh dietetikov ni dobro sprejeta, saj po njihovih izkušnjah tovrstno dolgotrajno odrekanje lahko vodi v depresijo in na dolgi rok v prenajedanje, ki se konča s prekomerno debelostjo, ki ogrozi notranje organe bolj kot se to vidi navzven – obroček okoli trebuha je manj nevaren kot maščoba, ki se razrašča v organih!

Preverite: Kako si sestavite osebni prehranski krožnik (+ 9 pomembnih nasvetov za zdravo prehrano)

In preberite še:

Vir: Good housekeeping, Every day health