Ali zajtrk res pospešuje metabolizem, kadar ste na dieti?

Ali zajtrk res pospešuje metabolizem, kadar ste na dieti? (foto: Profimedia) Profimedia
26. 8. 2019

Da je zajtrk najbolj pomemben obrok v dnevu, čivkajo že ptiči na vejah. Če ste na shujševalni misiji, pa ste verjetno zaskrbljeni glede tega, kaj si za svoj prvi obrok sploh lahko privoščite.  Poglejmo, kaj pravijo strokovnjaki.

Žal ne obstaja nobena konkretna raziskava, ki bi se osredotočala samo na vpliv zajtrka na hujšanje in posledično potrdila, da naš prvi obrok pospešuje delovanje metabolizma tekom dneva.

Zdravniki pravijo, da so za dobro prebavo bolj pomembni redni in zmerni obroki, kot pa zajtrk sam po sebi.

Nutricionist pravijo, da je zajtrk pomemben zato, ker daje telesu energijo za cel dan, ne pa v prvi meri zato, ker bi zaradi tega obroka potem bistveno hitreje prebavljali in kurili energijo tekom dneva.

Če ste na dieti in ne veste, kaj si privoščiti za zajtrk, je pomembno predvsem to, da ga ne izpustite! Če boste stradali do kosila ali še čez, bo vaša lakota bistveno večja, telo pa bo vse, kar do dobilo, shranilo, saj bo delovalo po principu ''shrani za vsak slučaj, ne veš, kaj boš spet sit.''

Poskrbite za polnovredne jutranje obroke, ki vam bodo dali energijo in moč, to pa seveda ne pomeni, da morajo biti polni sladkorja in drugih nezdravih sestavin.

Nikar ne mislite, da lahko pojeste več, če se zajtrku izognete, obenem pa tudi ni dobro zaužiti 2/3 predvidene dnevne energije s hrano že zjutraj, saj boste potem popoldne in zvečer prisiljeni pojest veliko manj, kot bi sicer – če bi si obroke pravilno razporedili.

Vsakršno hujšanje je najbolj uspešno, če dieto kombinirate z redno fizično aktivnostjo. … Včasih si je torej bolje privoščiti malo bolj bogat zajtrk in potem migati v telovadnici, se usesti na kolo ali pa odigrati partijo tenisa, kot pa stradati na sokovih in solatah dolge tedne brez kakršnekoli vadbe. Telo in duh vam bosta hvaležna.

Preberite še:

Vir: Very Well Fit