Zdravnica opozarja: "Čeprav je zelo priljubljena, je ta dieta v resnici škodljiva za zdravje"

3. 5. 2024
Deli
Je torej trend 30-30-30 učinkovit pristop k hujšanju ali le še ena modna muha? (foto: profimedia)
profimedia

Dieta 30:30:30 je dandanes priljubljena na družbenih omrežjih. Za kaj gre? Ta metoda vključuje zaužitje 30 gramov beljakovin v prvih 30 minutah po prebujanju, čemur sledi 30 minut vadbe.

Zagovorniki trdijo, da za razliko od drugih diet, ki so v preteklosti navdušile množice, pristop 30-30-30 ni še ena modna muha; to je sprememba življenjskega sloga.

Preberite še:

Dieta 30-30-30 vključuje zaužitje 30 g beljakovin v 30 minutah po tem, ko se zbudite, in nato dokončanje 30 minut nizkointenzivne vadbe. Ta metoda se je prvič pojavila v knjigi Tima Ferrissa The 4-Hour Body leta 2010, vendar jo je nedavno populariziral nutricionist in wellness podcaster Gary Brecka.

Natalie Burrows, prehranska terapevtka in ustanoviteljica Integral Wellnessa, se strinja, da je dieta dobra. Opozorila je na študijo iz leta 2014, objavljeno v Zvezi ameriških društev za eksperimentalno biološko revijo. Ugotovili so, da so ljudje, ki so za zajtrk zaužili 30 g beljakovin, za kosilo zaužili manj kalorij.

Je torej trend 30-30-30 učinkovit pristop k hujšanju ali le še ena modna muha?

Srbska zdravnica, dr. Veroslava Stanković je na srbski televiziji Prva
TV razložila, ali je ta dieta zdrava in dober način za hujšanjeNa samem začetku je poudarila, da ne smete telovaditi takoj po obroku. To je prva stvar, ki je slaba pri tej dieti.

"Potem je dober zajtrk 30 gramov beljakovin zjutraj. Tu so jajca, sardele, avokado, humus. To ni problem, ampak problem je, da takoj po zajtrku telovadiš. Tega ne potrebuješ."

"Pred začetkom vadbe so potrebni kompleksni ogljikovi hidrati, ki bodo preprečili izločanje glukagona iz mišic in jeter, zato moramo po treningu zaužiti beljakovine," je pojasnila zdravnica.

"Ekstremna hiperproteinska dieta brez ogljikovih hidratov vodi v obremenitev ledvic in srca. Da, prišlo bo do hitre izgube telesne mase, a tako kot pri vseh drugih dietah, pride do jo-jo učinka," je dodala zdravnica.

Kateri je najboljši zajtrk?

Dr. Veroslava Stanković poudarja, da je beljakovinski zajtrk dober v prvih jutranjih urah. Omenila je, da lahko začne telovaditi šele po eni uri po jedi.

"Nihče od nas ne ve, ali imamo morda želodčno kilo. Če ni simptomov, še ne pomeni, da je ni. Pri intenzivni vadbi po jedi se lahko želodec vrne nad diafragmo in povzroči pospešen srčni utrip in preskakovanje ," je dodala. in svetovala vadbo raje zjutraj kot zvečer. Priporoča vsaj 40 minut vadbe na dan. Po njenem mnenju je 12.000 korakov čez dan v redu.

Preberite še: 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič