Dieta z lubenico je popolni hit tega obdobja, v 5 dneh stopi 5 kilogramov, to pa je popoln jedilnik

Dieta z lubenico je popolni hit tega obdobja, v 5 dneh stopi 5 kilogramov, to pa je popoln jedilnik (foto: Profimedia) Profimedia
14. 9. 2023

Je lubenica zdrava ali presladka? Ali redi ali jo smemo uživati ​​v neomejenih količinah, kot so nam nekaterim govorile mame?

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

Sodobna dietetika ima odgovore in to živilo priporoča kot nepogrešljivo na poletnem jedilniku. In če lahko z njo shujša – še bolje! Zato je izraz »dieta z lubenicami« dandanes eden najbolj iskanih na spletu.

Glavna dilema pri lubenici je količina sladkorja. Da bi odgovorili na vprašanje, ali je to skrb zbujajoče, moramo najprej razumeti koncept glikemičnega indeksa (GI), ki pove, kako hitro dvigne raven sladkorja v krvi. Živila z glikemičnim indeksom nad 70 veljajo za živila z visokim GI. Lubenica ima GI 72, kar je zelo visoko.

Če ste sladkorni bolnik, potem morate paziti, kako se bo vaše telo spopadlo z navalom sladkorja v krvi. Če niste, morate upoštevati glikemično obremenitev in na podlagi tega ugotoviti, ali se boste zaradi določenih živil zredili in kako se bo telo spopadlo s sladkorjem. In ta indikator dobimo tako, da GI pomnožimo s količino prebavljivih ogljikovih hidratov in nato dobljeno številko delimo s 100. Glikemična obremenitev je previsoka, če je večja od 20. Vse, kar je manj kot 10, velja za nizko.

Pri lubenici je glikemična obremenitev okoli 5, ker je na 100 gramov 7 gramov ogljikovih hidratov, tako da njena sladkost ni problem in se ne more zrediti. Nasprotno! Dobro je za hujšanje.

Če želite shujšati, potem želite tudi vedeti, koliko kalorij imajo živila, h katerim ciljate in ali so res dober pomočnik pri doseganju tega cilja.

Kalorična vrednost lubenice ni visoka. Na 100 g ima približno 125 kJ (30 kcal). Težava je v tem, da je polna vode in zelo težka, 100g te sladke zelenjave pa ni ravno odmerek, ki bi potešil naš apetit. Običajno pojemo veliko več in se bojimo, ali nas lahko lubenica zredi. Pa vendar, tudi če pojeste kilogram te sladke hrane, ste zaužili 1256 kJ (300 kcal). To je le malo več kalorij kot 100 g belega kruha. In kaj mislite, kaj bo bolj napolnilo vaš želodec?

Profimedia

Tako je dieta z lubenico lahko zelo učinkovita pri hujšanju. Njena sestava je 90% vode in lahko rečemo, da popijete več lubenice kot pojeste. Za razliko od vode pa ima veliko vlaknin in to je njegova skrivnost. Za razliko od vode se morate ukvarjati z žvečenjem. S tem možganom pošljemo signal, da jemo in občutek sitosti lažje dosežemo. Poleg tega vlaknine zapolnijo prostor v črevesju tako kot tekočina, kar zmanjša vaš apetit.

Zadnja in ne najmanj pomembna prednost lubenice je dejstvo, da z njenim uživanjem v telo vnesete dovolj vode, kar pomaga pri procesu izločanja toksinov, uravnavanju ravni natrija v telesu in izločanju odvečne vode iz telesa.

Kratkotrajna dieta z lubenico

Za razliko od Atkinsove diete, Dukanove diete ali katerega koli podobnega specifičnega dietnega programa, posebne diete z lubenico ni, ampak se tako imenuje vsaka dieta, ki vključuje njeno dnevno uživanje v določenem obdobju. Zato obstaja več vrst te diete.

Ena izmed njih je kratkotrajna dieta z lubenicami, ki traja pet dni in vam v tem času omogoča, da izgubite pet kilogramov. Upoštevajte, da lahko kratkotrajne in hitre diete, ki temeljijo samo na enem živilu, pripomorejo k hitremu hujšanju, ne pa tudi k trajnim rezultatom. Za to je potrebno nenehno jesti zdravo hrano.

Če pa ste tako kot pred odhodom na morje v stiski s časom in za popolno linijo ne potrebujete veliko, je lubenična dieta odlična poletna možnost, s katero lahko začnete svoje življenje v vitkejši postavi. Poletje je idealen čas za začetek diete, saj so na voljo različna sveža živila.

Jedilnik za 5-dnevno dieto z lubenico

Prvi dan:

Zajtrk: 1 rezina lubenice in skodelica kave ali čaja

Kosilo: 150 g govedine s 150 g kuhanega riža. Posladkajte se z rezino lubenice

Večerja: 60 g sira, rezina kruha in rezina lubenice

Drugi dan:

Zajtrk: rezina toasta, skodelica kave ali čaja in rezina lubenice

Kosilo: 100 g piščanca brez kože, rezina kruha in rezina lubenice

Večerja: 100 g rib na žaru, 100 g kuhanega riža in celo 2 rezini lubenice.

Tretji dan:

Zajtrk: Enako kot prejšnji dan – kos toasta, skodelica kave in rezina lubenice

Kosilo: 50 g testenin s paradižnikovo omako in 3 rezine lubenice.

Večerja: Solata iz sveže zelenjave in lubenice – kolikor lahko pojeste

Četrti dan:

Zajtrk: 2 rezini lubenice

Kosilo: brokolijeva juha (v redu bo katera koli zelenjavna juha), kos kruha in 2 rezini lubenice.

Večerja: 3 srednje veliki pečeni krompirji in 2 rezini lubenice

Peti dan:

Zajtrk: 3 rezine lubenice

Kosilo: 150 g govedine in neomejena količina lubenice

Večerja: kos polnozrnatega kruha, 60 g sira in 3 rezine lubenice

Ta način prehranjevanja drastično zmanjša število zaužitih kalorij in se ga ne sme držati dolgoročno. V teh dneh opustite telovadbo in rekreacijo, saj se boste verjetno počutili slabo, izčrpano in utrujeno. Če opazite, da vam tak način prehranjevanja ne prija, ga takoj opustite in za nobeno ceno ne čakajte do petega dne. Obstaja peščica diet, ki jih lahko preizkusite. Morda dieta z lubenicami ni za vas.

Preberite še: TA preprosta aktivnost vas najbolj varuje pred rakom (raziskava)
Priporočamo tudi: Udobne, toda lahko tudi nevarne: Športne pajkice so lahko razlog za TE 3 neprijetne okužbe